Unalomig ismert frázis, hogy kkv-k nélkül nincs sikeres gazda-ság: mind a multik, mind pedig a hazai tulajdonban lévő kom-binátok s nagyüzemek képtelenek akkora mértékben foglal-koztatni és termelni, mint teszik azt összességében a „kicsik”. Mindkét vállalati szegmensre szükség van – így teljes a kör.

Normális gazdaságban pedig pont a tőzsde a reálgazdasági folyamatok tükre. Ha húz a részvényparkett – céges érték-papírokat vásárolnak a hazai és a külföldi befektetőkön kívül a háztartások is –, nem lehet gond az általános üzletmenetben.

Vagyis csak támogatni lehet, hogy a megújult BÉT az innováció és a kapacitásnövelés mellett mind több szereplőt igyekszik a hazai tőkepiacra vonzani.

Az ugyancsak megújult Figyelő képviseletében büszkék vagyunk arra, hogy ismét részt vehettünk egy olyan projektben, amely illusztrálja, hogy erősödik és modernizálódik a gazdaság, s az érintett új „ötvenes” tablóról egy dinamikus cégvilág köszön vissza.

Amennyiben pedig a magyarországi gazdasági élet mind több szereplője érzi úgy, hogy valamilyen formában ott a helye a parketten, a sikeres börze nem pusztán a gazdaság átlát-hatóságát növelheti, hanem a versenyképességet is, emellett pedig forrásokat közvetít a piaci szereplőknek.

Hogy tisztul a kép a tőzsde kapcsán, az a cégvezetői interjúkból egyértelműen kiderült, miután a tőkepiaci folyamatokról nem a spekuláció jutott mindenkinek az eszébe, mint korábban.

A válaszokból pedig kitűnik az is, hogy a sikeresen működő értéktőzsdéhez robusztusan növekvő gazdaságra, börzebarát politikai, jogi és adózási környezetre, tömérdek társaság be-vezetésére, magas szintű pénzügyi oktatási rendszerre és komoly szakembergárdára van szükség. Alapvetően a keretek adottak: nagy a bővülési ütem, a jogalkotó a piaci érdekeket preferálja, s mind több edukációs lehetőség érhető el.

Akkor, amikor 1990-ben rendszert váltottunk, Ausztria, Dél-Németország és Észak-Olaszország volt a követendő példa, pont azért, mert ezeken a közeli piacokon a hatékony és kreatív kis- és közepes vállalkozások jelentették és jelentik a gazdaság gerincét.

„Beérésük” továbbra is cél, de talán már nem kell kishitűeknek lennünk. Miközben finanszírozásuk még nem teljes körű, a hazai kkv-k állítják elő a GDP felét, és a foglalkoztatás terén több mint hetvenszázalékos a részesedésük.

Ezért is állnak nálunk a kör közepén.