Az online eseményt Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója nyitotta meg, aki köszöntőjében hangsúlyozta a kiberbiztonság fontosságát. Kiemelte, a területre a BÉT-nél is jelentős figyelmet fordítanak, a társaság IT részlege létszámát és szakmai kompetenciáját tekintve is folyamatosan növekszik. Megjegyezte továbbá, a digitalizáció térnyerésével, a technológia rohamos fejlődésével az adatok biztonságos tárolásának és kezelésének fontossága napról napra, exponenciálisan növekszik.

Az esemény a Quadron Kibervédelmi Kft. szakértőinek előadásával folytatódott, akik prezentálták legfrissebb kutatásaikat, illetve tanácsaikat a kiberbűnözés és annak megelőzése terén. A globális szinten a 10 legmeghatározóbb szaktekintély közé sorolható vállalat részéről Gulyás Péter, a vállalat vezérigazgatója, Szekeres Balázs, műszaki vezérigazgató, valamint Solymos Ákos, szenior kutató és a Quadron Oktatási üzletágának vezetője osztotta meg kutatásuk eredményeit, amely során a 2009-2020 közötti időszakot vizsgálták. Az eltelt 11 év alatt mintegy 14 milliárd alkalommal került sor adat eltulajdonítására, a kiberbűnözés kezdete óta pedig a támadások körülbelül 5 000 milliárd dolláros kárt okoztak az érintett vállalatoknak. A hatalmas mértéket öltött online bűnözés visszaszorítása érdekében az IT biztonságra szakosodott iparág dinamikusan növekszik, egyre nagyobb igény mutatkozik többek között a kormányzati, pénzügyi, logisztikai és energetikai szektorokból a minél magasabb fokozatú kiberbiztonság kiépítésére. Kiemelték, ajánlott a megelőzésre komoly hangsúlyt fektetni, hiszen a megfelelő felkészültséggel már jelentős számú támadás kivédhető. A veszély egyetlen vállalatot sem kímél, ezért a potenciális kibertámadások elkerülése érdekében fokozottan javasolt a kis- és nagyvállalatok számára egyaránt egy biztonságos rendszer kiépítése, amely hatékonyan óvja az adatokat. Emellett preventív jelleggel érdemes a munkavállalók folyamatos edukációjára is figyelmet fordítani előadások, tréningek, továbbképzések formájában, amelyek segítségével időben felismerhetővé válik egy esetleges kibertámadás.

A szakmai találkozó második előadása során Balázs Zoltán, a CUJO AI Sérülékenység Kutatási Labor vezetője a zsarolóvírusok elleni védelemről adott hasznos tanácsokat a közönségnek.  Globálisan egyre gyakoribb tendencia az úgynevezett kripto zsarolóvírusok terjedése, amelyek fizetséget követelnek a felhasználók adatainak visszaszolgáltatásáért. Ilyen típusú zsarolás során a hackerek általában kifejezetten a nagyvállalatokat támadják, behatolnak a rendszereikbe, majd az érzékeny információkat duplikálják, az esetleges fizetést követően pedig tovább fenyegetik a társaságokat adataik nyilvánosságra hozatalával. A kiberbűnözők ehhez egyre több típusú eszközt vesznek igénybe, az e-mailen keresztül történő behatolástól kezdve akár a munkavállalók megvesztegetéséig. Szerencsére akadnak kapaszkodók az esetleges támadások kivédése érdekében, a legelterjedtebb böngészők már olyan biztonsági rendszerrel vannak felszerelkezve, amelyek hatékonyan kiszűrik a potenciális veszélyeket. Emellett érdemes kiemelt figyelmet fordítani olyan szoftverek telepítésére is a vállalaton belül, amelyek preventív jelleggel szűrik ki előzetesen a hackertámadásokat, mint például a kétfaktoros hitelesítés. Továbbá az adatok offline történő tárolása szintén eredményesen segítheti a védelmet. Mindezek létrehozása érdekében érdemes vállalaton belül stratégiát felállítani a biztonsági rendszer kidolgozására.

Dr. Bereczki Tamás, a PROVARIS Varga & Partners jogi iroda adatvédelmi és technológiai praxisának társvezetője előadásában a digitális transzformáció különböző aspektusait hangsúlyozta. Rámutatott, a vállalkozások digitális térben történő megerősítéséhez szorosan hozzákapcsolódik többek között a vállalati IT biztonság fejlesztése, a digitális csatornák megléte, valamint a digitális szakértelem erősítése is. A folyamat eredményességéhez integrált csapatok szükségesek, akik képesek átlátni a teljes rendszer működését annak minden hibájával együtt. A digitális fejlesztések mellett a vállalati agilitás is kulcsszerepet játszik a digitális transzformáció sikeres megvalósításában. Ennek egyik leglényegesebb pillére az egyéni felelősség mellett a munkavállalók számára megfelelően átadott kockázattudatosság. Az információbiztonságot tekintve a compliance területe is lényeges szerepet tölt be, az ehhez kapcsolódó tevékenységek hiánya jogi, pénzügyi, de akár reputációs kockázatot is hordozhat magában.

A BÉT50 Klubról

Magyar üzletemberek, vállalkozók exkluzív találkozóhelye. Egy hely, ahol blue chipek, mid-capek, BÉT Xtend-es és tőzsdeaspiráns cégek, innovatív magyar vállalkozások gondolkozhatnak közösen iparágaik jelenéről és jövőjéről, oszthatják meg tapasztalataikat egymással.