A BÉT-en a részvényeket két különböző kategóriába lehet bevezetni:

1. Prémium kategória:

A Prémium kategóriában a Tőzsde a bevezetendő sorozat nagyságához (árfolyamértéken számított összérték), tulajdonosi köréhez (közkézhányad), valamint a társaság működési időtartamához kapcsolódó követelményeket is felállított, továbbá a felsorolt feltételek mellett kötelezően előírja bevezetéskor a bevezetendő értékpapírokra vonatkozóan nyilvános tranzakció végrehajtását. A Prémium kategóriába a likvidebb, szélesebb befektetői körrel rendelkező társaságok részvénysorozatai tartoznak.

2. Standard kategória:

A Tőzsde a Prémium kategória követelményeinél egyszerűbb módon kívánja biztosítani a tőzsdei bevezetés lehetőségét a közepes és kis kapitalizációjú cégek számára is. 2019. január 1-jétől a Standard kategóriába történő bevezetésnek nem feltétele, hogy a kibocsátó a bevezetendő részvénysorozatra vonatkozó nyilvános tranzakciót hajtson végre. Ugyanakkor a Standard kategóriába bevezetést kezdeményező társaságnak és a bevezetésre kérelmezett értékpapír-sorozatnak is meg kell felelnie a sorozat nagyságára, a közkézhányadra és a működés időtartamára vonatkozó – a Prémium kategóriáénál alacsonyabb – minimumkritériumoknak.

2022. május 2-i nappal a T kategória megszűnt, az akkor T kategóriában lévő részvények automatikusan átvezetésre kerültek a Standard kategóriába.

Termékkereső