A BUX ETF és a CETOP ETF előnyei

Költséghatékonyság

 • Alacsony alapkezelési díj: a passzív, indexkövető stratégia révén az alapkezelési költség alacsonyabb, mint az aktívan kezelt részvényportfoliók esetében, így az alapot terhelő díjak aránya kedvező.
 • ‎Alacsony értékpapír bekerülési költségek: Mivel az elsődleges forgalmazása a forgalmazási egységeknek megfelelő értékű részvénycsomagok ellenében történik, az értékpapír tranzakciókat terhelő díjak aránya alacsony.
 • ‎Alacsony tranzakciós költséghányad: a BUX ETF és a CETOP ETF portfoliójában az indexkövető jellegük miatt ritkábbak a részvény adás-vételi tranzakciók, így a tranzakciós költségek lényegesen alacsonyabbak, mint az aktívan kezelt portfoliók esetében.

Indexkövető jelleg

 • ‎Átláthatóság: a részvénycsomag ellenében történő elsődleges forgalmazás érdekében az alap portfolió-összetétele naponta publikálásra kerül. Mivel a BUX ETF és a CETOP ETF célja a követett indexek teljesítményének minél pontosabb megközelítése, így adott portfolió összetétele mindenkor a mögöttes index összetételét tükrözi. A befektetők ennek megfelelően pontosan tisztában vannak az alap mindenkori eszközösszetételével.
 • Kockázatmegosztás: a BUX ETF és a CETOP ETF az adott indexkosár arányában számos részvény között osztja meg befektetéseit.

Tőzsdei forgalmazás

 • Rugalmas vétel és eladás: a tőzsdei forgalmazás révén az ETF-ek befektetési jegyei folyamatosan megvásárolhatóak és eladhatóak tőzsdei árfolyamon.
 • Likviditás: az árjegyzői rendszer folyamatos likviditást biztosít, az alacsony spread révén alacsony költségszint mellett.
 • Folyamatos forgalmazás: a befektetők a tőzsdei nyitva tartás idején folyamatosan tudnak megbízásokat adni, portfoliójukat rugalmasan alakítani.

Befektetési stratégiák kiterjesztése

 • Átmeneti befektetés: az ETF-be rövid távra is elhelyezhető pénz, akár addig is, amíg a megfelelő mennyiségű tőke gyűlik össze a hosszú távú befektetési stratégia megvalósítására.
 • Likviditáskezelés: az ideiglenesen szabaddá váló pénzeszközök részvénypiacon történő elhelyezésére gyors és egyszerű eszköz.
 • Ország-, illetve régiós kitettség megvalósítása: a BUX ETF révén egy tranzakcióval kitettség vásárolható a teljes magyar részvénypiacra, míg a CETOP ETF révén a kelet-közép európai régióra.

 

Az alap neve

BUX ETF Alap

CETOP ETF Alap

Alap típusa

Nyilvános, nyíltvégű, indexkövető, tőzsdén kereskedett alap

Nyilvános, nyíltvégű, indexkövető, tőzsdén kereskedett alap

Referenciaindex

BUX index

CETOP NTR index

Kibocsátás helye

Magyarország

Magyarország

Forgalmazó

Budapesti Értéktőzsde Nyrt.

Budapesti Értéktőzsde Nyrt.

Forgalmazás kezdete

2006. december 13.

2024. április 8.

Alapkezelő

OTP Alapkezelő Zrt.

OTP Alapkezelő Zrt.

Árjegyző

OTP Bank Nyrt.

OTP Bank Nyrt.

Letétkezelő

OTP Bank Nyrt.

UniCredit Bank Hungary Zrt.

Devizanem

Forint

Euró

Minimális elsődleges forgalmazási egység

1 forgalmazási egység = 25 millió Ft. értékű értékpapír csomag

1 forgalmazási egység = 500.000 euró értékű értékpapír csomag

Minimális másodlagos forgalmazási egység

1 befektetési jegy (1.000 forint névértékű)

1 befektetési jegy (10 euró névértékű)

Elszámolás

T+2

T+2

Indikatív árfolyam

A BÉT kereskedési rendszerében valós időben

A BÉT kereskedési rendszerében valós időben

Alapkezelési díj

50 bp

40 bp

Maximális árjegyzői bid-ask spread

Középárfolyam +/- 0,6%

Középárfolyam +/- 2,5%

 

Kapcsolódó tartalmak: