Több generáció óta kötődik a Bárány família a baromfitenyésztéshez. A cégalapító Bárány Lászlónak már a nagyszülei is ezzel foglalkoztak. Ő maga mintegy harminc év alatt építette fel Magyarország immár legmeghatározóbb baromfis családi vállalkozását. Ugyanakkor a társaság menedzselését egyre inkább két fia, ifjabb Bárány László (40) és testvére, Bárány Péter (37) irányítja.

Az alapító agrármérnökként a Hunnia-Coop kisvárdai vállalkozásánál kezdte a „szakmát”, ahol az integrációt megismerve hamar vezetővé vált. Termelési főmérnök volt 1988-ban, amikor vállalkozni kezdett: tenyésztyúkot tartott, csirkét keltetett. Hat év egyéni vállalkozóság után, 1994-ben alapította a Baromfi-Coop Kft.-t, amely integrációs működésével a cégcsoport agrárportfólióját fogja össze, s ma is a család tulajdona. Az évek során újabb tevékenységekkel és társaságokkal bővült a „családi csomag”. 2013-ban megkezdődött az élelmiszeripari működés megalapozása egy továbbfeldolgozó üzem létesítésével. Bárány László büszkén mondja, hogy a gyors növekedés mindig organikusan történt, nem privatizáltak és nem vásároltak olyan vállalkozásokat, amelyek más közösségeké, szervezeteké voltak.

A családi vállalkozás történetéhez, valamint gazdasági terjeszkedéséhez is jól kapcsolódik az az eset, amikor a csődbe került Hajdú-Bét Zrt. eszközeit az akkor még állami tulajdonban lévő Bábolna Zrt. „orra elől halászták el” 2004-ben.

A kisebb társaságokkal is rendelkező cégcsoporton belül 2010 elejére két nagyobb vállalkozásban maradt a legfontosabb termelési tevékenység: a már említett Baromfi-Coop Kft.-ben és a szintén családi tulajdonú Master Good Kft.-ben. Előbbi az egyik fiú, Bárány Péter szakterülete, az élelmiszeripart, azaz a Master Good Kft.-t pedig ifjabb Bárány László irányítja. A cégalapító már nem vesz részt az operatív vezetésben, de kért és kapott feladatot a beruházások műszaki előkészítésében és bonyolításában, valamint a külföldi vállalatalapítások megszervezésében. A szerves hulladékkal történő, úgynevezett okosgazdálkodás is az idősebb Bárány László feladatköre.

„A Baromfi-Coop Kft. által lefedett agrárterületen jelenleg 29 telephelyen folyik a munka” – mondja Bárány Péter. A tenyésztéssel keltetőtojást állítanak elő, s takarmányt gyártanak mind a szülőpárok, mind a húscsirkék számára.

„Tevékenységünk ellenőrzését saját állat-egészségügyi és laborháttérrel tesszük kompletté, az agrárágazati munkánkat pedig különféle – például takarítási, pakolási és karbantartási – szervizszolgáltatásokkal bővítjük. Jelenleg semmilyen értéket nem engedünk ki a rendszerből, így a baromfiállományok trágyáját is feldolgozzuk, s a fermentálás után korszerű, a biogazdálkodás számára is fontos szerves anyagot állítunk elő” – hívja fel a figyelmet Bárány Péter.

„A csirkefeldolgozás minden fázisa a Master Good Kft. keretei között zajlik” – teszi hozzá ifjabb Bárány László. A kft. által összefogott élelmiszer-portfólióhoz két telephely tartozik: Kisvárdán történik a csirkék elsődleges feldolgozása, vagyis a vágás, a darabolás és az áru csomagolása.

„A petneházi feldolgozóüzemben két típusú terméket gyártunk: az egyik az ún. előkészített vagy kényelmi étel kategóriába tartozik, amelynek a 99 százaléka exportra megy. A másik termékcsoport előállítása a főző-panírozó üzemben történik, a kiviteli arány ennél is ilyen nagy. A cégcsoport értékesítésében az export dominál. Szándékosan helyeztük a fókuszt a külpiacokra, ugyanis a belföldi növekedés túltermeléshez vezetett volna, amit a kiskereskedelem tartósan alacsony árakkal büntetne.”

61-mastergood.jpgA magyarországi csirkehús-előállítás mintegy 32 százalékát adó csoport a csirkék 30 százalékát a saját telepein állítja elő. Az idén 45 millió állatot vágnak, 2020-ra 62 millió levágását tervezik éves szinten. A 15 tervezett újabb baromfitelep mellett egy modern darabolóüzemet is építenek Kisvárdán, ahol teljesen automatizált lesz a termelés és a csomagolás is.

Az országos munkaerőhiányt Kisvárdán is érezni. A cégcsoportnál 2200 fő dolgozik, akiket megbecsülnek, de az utánpótlásra is odafigyelnek: gyakornoki programot hoztak létre s működtetnek. „

Nem félünk a jövőtől, készülünk rá” – húzza alá Bárány László, aki a társaság erősségének tartja, hogy az alapanyagoktól a félkész ételek elkészítéséig minden gyártási folyamatot integrálni tudnak.

A 2020–21-ig tervezett beruházások költsége mintegy 45 milliárd forint. Ennek forrása 30 százalékban saját erő lesz, támogatásra pályázni fognak, a fennmaradó részt banki hitelből finanszírozzák.

Végezetül a cégalapító visszatért arra, hogy tudatosan készítette elő a generációváltást a családi vállalkozás esetében. A munka szeretete mellett a lehető legjobb és legnívósabb szakmai képzésben részesültek a Bárány família gyermekei.

„Jó egyetemekre jártak, s később is sokat utaztak tanulmányutakra fejlett nyugat-európai országokba, ahol megtanulhatták a legkorszerűbb módszereket és eljárásokat, beleértve a legfejlettebb technológiákat is.” A generációk együttműködésének köszönhetően a tradíciót és a modern szemléletet jól ötvöző vállalkozás az övék, amely világszinten is egyre inkább versenyképes, így az európai mellett az ázsiai és az afrikai piacon szintén egyre inkább megkerülhetetlenek lesznek.

62-mastergood.jpg