Az ELITE Programot 2012-ben a Milánói Tőzsde indította el; 2014-től a Londoni Tőzsdecsoport leányvállalataként működött, 2021 májusától pedig a Euronext Csoporthoz tartozik.

Mára 43 ország 36 szektorából több mint 1600 vállalkozás tagja az ELITE közösségének.

Az ELITE és a Budapesti Értéktőzsde partnersége keretében magyar cégek 2017 óta csatlakozhatnak a Programhoz. Eddig 56 hazai vállalkozás élt a lehetőséggel, közülük 21-en már be is fejezték a képzést. A hazai csapat erejét mutatja, hogy

a tagvállalatok összesen közel 5800 főt foglalkoztatnak, és együttes árbevételük a 440 milliárd forintot közelíti.

Ezzel az alapító olaszok és a britek után a magyar vállalatok a harmadik legnagyobb európai csapatot alkotják az ELITE közösségében. A járványhelyzet ellenére a Program népszerűsége töretlen: az elmúlt 12 hónapban újabb 13 hazai cég csatlakozott a vállalkozásfejlesztési képzéshez.

A Program több modulból álló angol nyelvű vállalatfinanszírozási és szervezetfejlesztési képzésre épül. A közösség ezenkívül láthatóságot, networking- és üzletszerzési lehetőséget ad a résztvevő cégeknek. Az ELITE Program azokat a nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásokat célozza meg, amelyek a terveik megvalósításához külső finanszírozás igénybevételét tervezik, vállalatirányítási ismereteiket szeretnék bővíteni, esetleg generációváltásra van szükségük, illetve egyszerűen üzletszerzési lehetőséget keresnek, vagy nemzetközi kapcsolatrendszerüket bővítenék.

A két tanéves képzés kötelező és választható modulokból áll, a képzés angol és magyar nyelven folyik. A kötelező modulok a hosszú távú és válságálló stratégiai terv kidolgozására és megvalósítására fókuszálnak, míg a második tanévben elvégezhető választható modulok a vállalatirányítás és szervezetfejlesztés széles spektrumát fedik le. A második tanévben a beiratkozó vállalat felsővezetői ismereteket szerezhetnek az alábbiakról:

  • Milyen finanszírozási források vannak a bankhitelen túl?
  • Mindent a felvásárlásról és összeolvadásról
  • Cégeladás (exit): stratégiák és felkészülés
  • Kockázatmenedzsment, avagy hogyan fordíthatók a fenyegetések versenyelőnnyé
  • Ismerd meg a piacod! Miért fontos a vevők és versenytársak feltérképezése a marketingstratégia, a branding és a misszió kialakításához?
  • Innováció: hogyan válhatnak a jó ötletekből piaci sikerek?
  • Nemzetközi színtérre lépés a tervezéstől a megvalósításig
  • Az emberierőforrás-menedzsment fontossága egy növekvő vállalatban a tehetségtoborzástól a kulcsemberek megtartásán át az optimális szervezet kialakításáig
  • IPO és tőzsdére lépés: folyamatok, felkészülés és a nyilvános társasági lét maximális kihasználása

A Program egyediségét a nemzetközi best practice-ek feldolgozása mellett az anyagokat kiértékelő és javaslatot tevő külföldi szakértő kollégák alkotják.

Az ELITE zökkenőmentesen alkalmazkodott a pandémiás időszakhoz, hiszen 2020 tavaszától mind a londoni, mind a budapesti modulok online formában kerültek megrendezésre.

A Programban részt vevők számára az időráfordítás sem jelenthet problémát, hiszen – jelenléti oktatás esetén – az első tanév 3 kötelező nemzetközi modulja 2-2 napot, azaz összesen 6 napot tesz ki, míg a második félév azon múlik, ki hány választható modulon vesz részt. A választható modulok fél-egynaposak, melyek nagy részére külföldön kerül sor angol nyelven kisebb részüket pedig Budapesten tartjuk magyarul. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a két tanév összességében átlagosan 15 napot vesz igénybe.

2019-től kezdődően a BÉT a feltételeknek megfelelő kkv-knak a két tanéves képzés tandíját uniós forrásból tudta támogatni, azaz a beiratkozó cégeket a nemzetközi képzés során csupán a külföldi utazási költségek terhelték.

A Program ugyan semmilyen tőzsdei kötelezettséggel nem jár, azaz a résztvevőknek annak elvégeztével nem kell semmilyen piacon megjelenniük vagy részvényt kibocsátaniuk, ugyanakkor a megszerzett tudás birtokában és annak alkalmazásával a cég tőzsdeképessé válik.

A Programot elvégzők közül a Megakrán, a DM-KER és a Gloster is bevezette papírjait a BÉT Xtend platformjára, ahol a tőzsdére lépéskor összesen közel 2,9 milliárd forint friss tőkét vontak be stratégiai céljaik megvalósításához.

Még nem késő jelentkezni! Amennyiben felkeltettük érdeklődését, írjon levelet a BÉT szakértőinek az elite@bse.hu e-mail címre.

2020 szeptembere és 2021 augusztusa között csatlakozott cégek:

  • Abonett Élelmiszergyártó és Kereskedelmi Kft.
  • CER Hungary Közép-Európai Vasúti Árufuvarozási, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.
  • Doktor24 Medicina Zrt.
  • EU-SOLAR Zrt.
  • Green Fox Academy Kft.
  • Inter-Computer-Informatika Zrt.
  • MagiCom Kft.
  • MasterClean Szolgáltató- és Tanácsadó Kft.
  • Officium Szolgáltató Kft.
  • Orha Művek Kft.
  • Protecta Elektronikai Kft.
  • Special Effects International Zrt.
  • ViVeTech Zrt.

Biotek – BÉT50 – ELITE Program Kérdések / válaszok

Miért kezdtetek bele az ELITE Programba?

Az ELITE Program számunkra egy tanulási folyamat részét jelenti. A cég több mint 30 éve alakult; néhány éve családon belül sikeres generációváltást hajtottunk végre, alakítottunk a tulajdonosi szerkezeten, bővítettük a vállalatcsoport tevékenységét. Folyamatosan keressük azokat a megoldásokat, mellyel a cég sikerességét támogatni tudjuk. Ehhez vesszük igénybe a Program segítségét. Bár a közeljövőben nem tervezünk tőzsdei megjelenést, tudnunk kell a céget alkalmassá tenni arra, hogy bármilyen irányba indulunk el, stratégiai céljainknak megfelelő állapotban legyen.

A tanultakat hogyan építettétek bele a cég életébe?

Nagyon jó nemzetközi és hazai tanácsadó csapatokkal találkoztunk. A nemzetközi stábbal megoldandó feladatok a cég jelenlegi helyzetének magas szintű elemzésére, hosszútávú stratégiai céljainak modellezésére fókuszált, a hazai előadások a jogi és pénzügyi környezet bemutatására, lehetőségeire irányultak. Ennek hatására alakítottuk át a közelmúltban a cégcsoport szerkezetét, részben azért, hogy a család céljainak jobban megfelelő struktúrát tudjunk kialakítani, részben, hogy a jövőbeli célokat koncentráltabban tudjuk megvalósítani.

Milyen szervezeti fejlesztések voltak a Bioteknél?

Szervezeti fejlesztésekre 2020 folyamán nem került sor. Ennek oka egyrészt a koronavírus-járvány: a menedzsmentet és a stábot elég kihívás érte ahhoz, hogy nagy átalakításokba ebben az időszakban ne kezdjen bele, másrészt a cégnél jelenleg még nem indokolt jelentős szervezeti fejlesztés. Amennyiben erre szükség lesz, a Program keretében megismerünk olyan vállalatirányítási és szervezetfejlesztési módszereket, melyek segítségével ezekre készen fogunk állni.

Mik a cég közép- és hosszútávú tervei?

Rövid távon mindenképpen a jelenlegi gazdasági pozíció megtartása, különös tekintettel a kedvező bevételi és eredményességi mutatókra. A cég organikus növekedési kilátásai az iparági adottságok miatt limitáltak, ezért nagyobb léptékű piacszerzés csak akvizíciók útján képzelhető el. Ez a külföldi piacra jutás elérhető módja is, mely mindenképpen hosszútávú terveink között szerepel.

Hogyan érintette a Bioteket a koronavírus-járvány?

A járvány sokkhatásként alakította át a munkavégzési módszereket, a napi szintű izolálás, járvány elleni védekezés kialakítása jelentős energiákat kötött le. Szerencsére a cég IT rendszerei, számítástechnikai felkészültsége megfelelőnek bizonyult a feladat végrehajtásához, de szervezésben, humánpolitikában többlet-erőfeszítéseket igényelt. A hullám első felében jelentős kiesést jelentett, hogy a személyes ügyfélkezelés, mérnöki tanácsadás keretében történő értékesítés nem működött. A cég mindemellett 2020-ban sem zárt rossz évet, 6% körüli árbevétel-csökkenés mellett az előző évhez képest növelni tudta eredményességét. 2021-ben már forgalmi elmaradás sem tapasztalható, remélhetőleg ismét jó évet tudunk zárni.