A hazai tőkepiac meghatározó eseményének számító, közel húsz éves múltra visszatekintő BÉT Legeken az elmúlt év legkiemelkedőbb tőkepiaci teljesítményeit díjazza a Budapesti Értéktőzsde. A 2017-es év teljesítményei alapján a csütörtöki BÉT Legek díjátadón tizenhárom kategóriában hirdetett nyertest a BÉT.

Életműdíj Bogsch Eriknek

A hazai tőkepiac fejlesztésért járó díjat a Tőzsde fő tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Nagy Márton adta át Bogsch Eriknek, a Richter Gedeon Nyrt. elnökének. Nagy Márton a díj átadásakor elmondta:

„A nemzetközi versenyképesség, az innováció, az egészségügy fejlesztése mind a nemzetgazdaság növekedésének zálogai. Nagyon kevés piaci szereplő tett annyit ezen célok eléréséért, mint a Richter Gedeon és a vállalatot 25 éven keresztül vezérigazgatóként irányító Bogsch Erik.”

Az életmű díj kapcsán Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója hozzátette:

„A Richter Gedeon a magyar tőkepiac egyik legmeghatározóbb szereplője is. A közel 1200 milliárd forintos piaci kapitalizációjú vállalat részvénye a BUX-kosár 3. legnagyobb súlyú papírja; tavaly 488 milliárd forintos forgalmat generált. A céget több mint 23 éve, 1994 novemberében vezették be a Budapesti Értéktőzsdére; a 176 forintos induló árfolyam azóta 6700 forint fölé emelkedett. A Richter példamutató működésének, a tőzsdei cégek körében is etalonnak számító transzparenciájának köszönhetően mindig is az egyik legkedveltebb részvény volt a hazai és külföldi befektetők között; ennek a bizalomnak a felépítésében személyesen is óriási szerepet játszott Bogsch Erik.”

Új kategóriák és nyilvános online szavazás

A BÉT Legek visszatérő kategóriája volt idén a kibocsátói transzparencia díj. A 2017-es év legátláthatóbban működő tőzsdei vállalatát professzionális hazai befektetők véleménye alapján díjazta a Tőzsde; a felmérést a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) tagjainak megkérdezésével a Portfolio.hu végezte.

Ehhez a kategóriához kapcsolódik tulajdonképpen új elemként a kibocsátói transzparencia mid-cap különdíj, mellyel azt a közepes méretű céget szerette volna a Tőzsdei Tanácsadó Testület díjazni, amely külső-belső folyamatainak, tájékoztatásai hitelességének, jelentéseik minőségének további, folyamatos fejlesztésén keresztül nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy tőzsdei cégként a legtranszparensebb működést mutathassa fel.

Az év hazairészvény-kereskedési platformja amellett, hogy a BÉT Legek egy teljesen új kategóriája, abban is különleges, hogy itt a felhasználók szavazhattak az általuk legjobbnak tartott online kereskedési platformra.

20180118_BET-LEGEK-03.jpg

A BÉT Legek 2017 díjazottai

Az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége a Concorde Értékpapír Zrt. lett 1302 milliárd forintos forgalommal, az év legnagyobb forgalmú határidős BUX index és részvénykereskedő cége az Erste Befektetési Zrt., a legnagyobb forgalmú határidős devizakereskedő cége a Raiffeisen Bank Zrt, míg az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója díjat az OTP Bank nyerte el 1133 milliárd forintos forgalommal. Az év részvénykibocsátója a tavaly parkettre lépett Waberer’s International Nyrt., az év kötvénykibocsátója pedig az MFB Zrt. lett. Az év adatszolgáltatójának járó díjat idén a Portfolio-Teletrader Kft. vihette haza. Az év befektetési szolgáltatója díj odaítélésénél a zsűri a forgalmi adatokon túl a pályázónak a magyar tőkepiac érdekében kifejtett munkáját is figyelembe vette, így idén ezt a díjat az Erste Befektetési Zrt. nyerte el. A kibocsátói transzparencia díjat az OTP Banknak, míg a kibocsátói transzparencia mid-cap különdíjat a Graphisoft Park SE-nek adták át. A 2017-es év hazairészvény-kereskedési platformja a Random Capital Zrt. „NetBoon” online kereskedési rendszere kapta.

A BÉT Legek díjátadó támogatója a KELER Csoport volt.

BÉT Legek 2017 - Díjazottak
1. A hazai tőkepiac fejlesztéséért Bogsch Erik
(Richter Gedeon Nyrt.)
2. Az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége Concorde Értékpapír Zrt.
3. Az év legnagyobb forgalmú határidős BUX index-kereskedő cége Erste Befektetési Zrt.
4. Az év legnagyobb forgalmú határidős részvénykereskedő cége Erste Befektetési Zrt.
5. Az év legnagyobb forgalmú határidős devizakereskedő cége Raiffeisen Bank Zrt.
6. Az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója OTP Bank Nyrt.
7. Az év részvénykibocsátója Waberer's International Nyrt.
8. Az év kötvénykibocsátója MFB Zrt.
9. Az év adatszolgáltatója Portfolio-Teletrader Kft.
10. Az év befektetési szolgáltatója Erste Befektetési Zrt.
11. Kibocsátói transzparencia díj OTP Bank Nyrt.
12. Kibocsátói transzparencia mid-cap különdíj Graphisoft Park SE
13. Az év hazairészvény-kereskedési platformja Random Capital Broker Zrt.

Kilenc kategória esetében kvantitatív módszertan alapján született eredmény és kerültek díjazásra a legjobbak, míg a többi esetében beérkezett pályázatok, online beérkezett szavazatok alapján a Tőzsdei Tanácsadó Testület tagjaiból álló zsűri döntött.

A BÉT Legek díjakról

A Budapesti Értéktőzsde közel húsz éve minden évben megrendezi a hazai tőkepiac legkiemelkedőbb éves teljesítményeit díjazó eseményét, a BÉT Legeket. A díj odaítéléséről a tőkepiaci szakemberekből álló szakmai zsűri dönt és a beérkezett pályázatok vagy forgalmi adatok alapján állapítják meg a kategóriagyőzteseket.

A legtöbb kategória esetében kvantitatív módszertan alapján lesz eredmény és kerülnek díjazásra a legjobbak, míg az év hazairészvény-kereskedési platformja kategória esetében a beérkezett pályázatok elbírálása, illetve a felhasználók értékelése alapján hozza meg döntését a Tőzsdei Tanácsadó Testület tagjaiból álló zsűri.

Kik szálltak versenybe a legjobb online kereskedési platformnak járó díjért?

  • eBroker – CIB Bank Zrt.
  • NetBoon – Random Capital Zrt.
  • OTPdirekt Bróker – OTP Bank Nyrt.
  • Portfolio Online Tőzsde – Portfolio.hu
  • Webbroker – KBC-Equitas

Az év hazairészvény-kereskedési platformjára a BÉT honlapján, előzetes regisztrációt követően lehetett szavazni. Egy 5 fokú skála segített a listán szereplő rendszert értékelni. Mindenképpen érdemes volt szavazni, mert izgalmas nyereményekhez juthattak a szavazásban résztvevők, akik között három Tesla élményvezetést sorsolt ki a BÉT. Az értékelések nagy segítséget jelentenek a résztvevő digitális platformok tulajdonosai számára is, mert a felhasználók visszajelzései segíthetik a további fejlesztéseket.

A Kibocsátói transzparencia díj esetében a Portfolio.hu felmérésének segítségével, amelyben a BAMOSZ tagjai vesznek részt, ad át díjat a Budapesti Értéktőzsde. A régi-új kategória esetében a szakemberek 5 szempont alapján egy 10 fokú skálán (1-legrosszabb, 10-legjobb) értékelték a hazai tőzsdei cégeket:

  • a társaság egészének transzparenciája
  • a tájékoztatás hitelessége
  • az alkalomszerűen adott információk minősége
  • a kapcsolattartó személyének alkalmassága
  • a gyorsjelentés minősége

A BÉT Legek rendezvényről

A Budapesti Értéktőzsdének két kiemelt rendezvénye van minden évben. Az egyik a hazai Tőzsde júniusi születésnapja, ahol a magyar parkett kibocsátóinak képviselőivel, tőzsdetagjaival és fontos partnereivel együtt a Budapesti Értéktőzsde a több évtizedes kényszerű szünet utáni, 1990. június 21-ei újraindulásának évfordulóját ünnepli meg. A másik kiemelt esemény a BÉT Legek díjátadó, ahol több kategóriában jutalmazza a Tőzsde az előző év kiemelkedő teljesítményeit. Az évindító januári BÉT Legek díjak átadásával a BÉT értékeli az előző évet és ünnepélyes keretek között elindítja a következőt. A BÉT legek 2017 rendezvényt 2018. január 18-án rendezték meg, amely egyben az 1864-es magyar Tőzsde indulásának évfordulója is volt.