1995. augusztus 10-én, 25 éve indult el a kereskedés az OTP Bank Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén – az 1200 forintos bevezetési ár az 1:10 arányú részvényfelosztást (split) követően a felosztás utáni árfolyamon 120 forintnak felel meg. Az azóta eltelt két és fél évtized során a társaság a BUX index legnagyobb súlyú papírjává vált, amelynek értéke az aktuális árfolyamon mintegy 2758 milliárd forint. A részvényárfolyam a bevezetési árfolyam közel százszorosán forog jelenleg, a tavalyi év végén a 16 ezer forintot is megközelítette. Az osztalékpolitikát tekintve is megmutatkozik a vállalat fundamentális ereje, hiszen rendszerint osztalékfizetés mellett döntött a közgyűlés az elmúlt években.

Az OTP Bank emellett akvizíciós stratégiája révén kiemelkedően sikeres építkezést tudhat magáénak az elmúlt évtizedekben: a csoport mára 12 országban van jelen, több mint 100 leányvállalattal, 1700 bankfiókkal és 19 millió ügyféllel rendelkezik, illetve mintegy 40 ezer munkavállalót foglalkoztat. A tavalyi évre vonatkozó árbevétele elérte az 1077 milliárd forintot, míg az adózott eredmény minden korábbinál magasabb értéket, 412 milliárd forintot tett ki.

A kereskedésindító csengetés keretén belül egy különleges eseményre is sor került: dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a hazai tőkepiac fejlesztésért járó életműdíjat vehette át. A díjat dr. Patai Mihály, a Budapesti Értéktőzsde elnöke adta át.

Az OTP Bank egyediségét az adja, hogy egyszerre stabil, növekszik és profitábilis. Azt, hogy eljutottunk ebbe a ritka helyzetbe, elsősorban az alkalmazkodóképességünknek köszönhetjük: így tudott társaságunk a rendszerváltás során, a privatizáció ideje alatt és azt követően is meghatározó piaci szereplőként helytállni a versenyben, illetve vezető regionális szereplővé válni. Ennek az útnak fontos alkotóeleme az immár negyed évszázados múltra visszatekintő tőzsdei szereplésünk: mind a finanszírozási lehetőségek, mind a transzparens működés komoly előnyünkre vált és válik a mai napig. Szeretném megköszönni a Budapesti Értéktőzsdének az évek során nyújtott professzionális támogatást, amely elősegítette egyik legfontosabb célunk, a részvényesi érték folyamatos növelésének megvalósulását. Emellett külön köszönöm a megtisztelő életműdíjat is! Kiemelném, hogy a tőzsdei siker a munkatársaim több évtizedes hozzáértő, kreatív, kitartó munkája nélkül nem valósulhatott volna meg.”

– mondta el dr. Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Az OTP Bank azon társaságok körébe tartozik, melyek az ambiciózus vállalatépítés mintapéldái: a társaság a privatizációt követően, folyamatosan előre tekintve terjeszkedett, amelynek eredményeképpen immár régiós vezetőként beszélhetünk róluk. Büszkeséggel tölt el, hogy ennek a sikertörténetnek a megvalósulásában a hazai tőkepiac is tevékeny szerepet vállalt. Ezúton szeretnék gratulálni Csányi úrnak az elért eredményekhez, csakúgy, mint a jól megérdemelt, a hazai tőkepiac fejlesztéséért járó életműdíjhoz.”

– nyilatkozta Patai Mihály, a Budapesti Értéktőzsde elnöke.

Nem mindennap ünneplünk 25 éves jubileumot a Budapesti Értéktőzsdén, az pedig még ritkábban mondható el, hogy nemcsak a hazai, de a kelet-közép európai tőkepiac egyik motorja csenget a BÉT-en. Az OTP Bank esetében az iménti jelző nem túlzó: a társaságot minden aspektust tekintve a töretlen fejlődés jellemzi, legyen szó a méretbeli növekedésről, a fenntartható működésről vagy a digitális szolgáltatások területén felvállalt úttörő szerepéről. Szeretnék gratulálni Csányi Sándor úrnak, a társaság ma megjelent képviselőinek, illetve összes munkavállalójának az elért eredményekhez, egyúttal további sikeres működést kívánni!"

– tette hozzá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.