A pénz- és tőkepiacok hatékony fejlesztése érdekében a nemzetközi gyakorlatban bevett megoldás, hogy a tőzsdék önálló oktatási intézményeket működtetnek. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) 2017 nyarán döntött úgy, hogy a pénzügyi képzési, vizsgáztatási rendszer korszerűsítése érdekében új oktatási leányvállalatot hoz létre.

bib-bet-sajtotajekoztato-rs.jpg
Végh Richárd (elnök-vezérigazgató, BÉT), dr. Martin-Hajdú György (elnök, KEBA),  Fábián Gergely (elnök, BIB)

A BÉT és a Közép-európai Brókerképző Alapítvány (KEBA) megállapodása nyomán 2017. november végétől az új oktatási leányvállalat, a Budapest Institute of Banking (BIB) szervezi a tőzsdei szakvizsgához, a határidős, az opciós és az értékpapír-ügyintézői vizsgákhoz kapcsolódó jövőbeni felkészítő kurzusokat és vizsgákat. A Brókerképző eddigi kurzusai mellett a BIB a pénzügyi-biztosítási szektor működésének teljes spektrumát lefedve, szakértőitől felsővezetői szintig kínál naprakész tudást és fejlődési lehetőséget a szakembereknek. Az új oktatási központ több mint hetvenféle kurzust tervez: bróker, banki-pénzügyi, hatósági és államilag elismert szakmai képzést, valamint egyedi vállalati képzéseket.

A megállapodást bejelentő bemutatkozó sajtótájékoztatón Fábián Gergely, a BIB vezérigazgatója kiemelte:

„A BIB működése nem csupán tőzsdei, hanem átfogó pénzpiaci továbbképzési koncepción alapszik. A piaci stabilitás érdekében születő komplex szabályozói elvárások, a digitalizáció és a versenyképesség növelése halaszthatatlanná tették a pénzügyi továbbképzés rendszerének reformját. A korszerű tudás a pénzintézeti szektorban is egyre jobban felértékelődik. A versenyképes pénzügyi rendszer működtetéséhez versenyképes ismeretek, a versenyképes tudáshoz pedig nemzetközi mércével mérve is magas minőségű oktatás szükséges. Magas minőség a naprakész ismeretekben, az etikus szakmaiságban, a hatékony tudásátadásban és a modern oktatási technológiában egyaránt. Tanfolyamainkra a szakma legjobb hazai és külföldi előadóit hívjuk, akik a korszerű ismereteket gyakorlatorientált és élményalapú formában fogják átadni hallgatóinknak.”

Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója, egyben a BIB nemzetközi tanácsadó testületének tagja hangsúlyozta:

„A BÉT sokszor hangsúlyozott és kiemelt célja, hogy a hazai pénz- és tőkepiac központi szereplőjeként aktív szerepet vállaljon a pénzügyi ismeretek átadásában. A Budapest Institute of Banking megalapítása a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde által megfogalmazott társadalmi célok, valamint a piaci képzési igények találkozásának eredménye. Olyan korszerű tudással rendelkező szakembereket akarunk képezni, akik képesek felismerni és elemezni a pénzügyi piacok problémáit, hatékony megoldási lehetőségeket tudnak kidolgozni és ezek érdekében felelős döntéseket hoznak.”

dr. Martin-Hajdú György, a Közép-európai Brókerképző Alapítvány elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a KEBA huszonhat év után adja vissza a képzés és vizsgáztatás feladatát a Tőzsdének, illetve annak oktatási leányvállalatának. A KEBA működésének jövőjéről jelezte, hogy az alapítvány folytatja sikeres támogatási és könyvkiadási tevékenységét, és a BÉT-tel együttműködésben tovább erősíti szerepét a befektetési összefüggések középiskolások felé történő népszerűsítésében.