A hazai tőkepiac meghatározó eseményének számító BÉT Legeken az elmúlt év legkiemelkedőbb tőkepiaci teljesítményeit díjazta a Budapesti Értéktőzsde. A közel húsz éves múltra visszatekintő BÉT Legek az idei évben megújult: a korábbi évek gyakorlatától eltérően ezúttal a teljes megelőző naptári év teljesítményeit értékelte a szakmai zsűri.

„Örömmel tölt el bennünket, hogy idén is nagy érdeklődés övezte a tőzsde hagyományos éves díját, és számos pályázat érkezett a BÉT Legekre. Ez a kiemelt figyelem és a Díjátadó esemény támogatói köre kiválóan mutatja, hogy a tőkepiaci szereplők elkötelezettek a hazai tőzsde fejlesztése iránt, és komoly munkát fektettek már eddig is a piacépítésbe. A BÉT tavaly hirdette meg 2016-2020-as ötéves stratégiáját, és már az első évben számos eredményt értünk el. Az egyik legfontosabb ezek közül az új kibocsátások terén született, miután megtört egy hosszú ideje tartó trend, és 6 vállalat jelent meg értékpapírjával a parketten” – mondta el a BÉT Legek díjainak átadásakor Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója.

A 2016-os év teljesítménye alapján a pénteki BÉT Legek díjátadón a szakmai zsűri döntése alapján tíz kategóriában hirdetett nyertest a BÉT. Az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége a Concorde Értékpapír Zrt. lett 1101 milliárd forintos forgalommal, míg az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója díjat az OTP Bank nyerte el 1195 milliárd forintos forgalommal. Az év befektetési szolgáltatója díj odaítélésénél a zsűri a forgalmi adatokon túl a pályázó magyar tőkepiac érdekében kifejtett munkáját is figyelembe vette, így e díjat szintén a Concorde Értékpapír Zrt. nyerte el. Az év új részvénykibocsátója a tavaly parkettre lépett Duna House Nyrt., míg új kötvénykibocsátója az Eximbank. A 2016-os évben a prémium részvénypiaci kategóriában a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. részvényei érték el a legjobb teljesítményt 48,97 százalékos árfolyam emelkedéssel, így ez lett az év befektetési sztorija. Az év legnagyobb forgalmú határidős BUX index és részvénykereskedő cége az Erste Befektetési Zrt., a legnagyobb forgalmú határidős devizakereskedő cége a Raiffeisen Bank Zrt., az év adatszolgáltatója a Bloomberg L.P.

A BÉT Legek Díjátadó támogatója a CIB Bank Nyrt., az Equilor Befektetési Zrt., az Erste Befektetési Zrt. és az OTP Bank Nyrt. volt.

BÉT Legek 2016 díjazottak
Kategória Díjazott
Az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége 1. Concorde Értékpapír Zrt.
2. Wood & Company
3. Erste Befektetési Zrt.
Az év legnagyobb forgalmú határidős BUX index-kereskedő cége Erste Befektetési Zrt. 
Az év legnagyobb forgalmú határidős részvénykereskedő cége  Erste Befektetési Zrt. 
Az év legnagyobb forgalmú határidős devizakereskedő cége  Raiffeisen Bank Zrt. 
Az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója  OTP Bank Nyrt. 
Az év új részvénykibocsátója  Duna House Holding Nyrt. 
Az év új kötvénykibocsátója  Eximbank
Az év részvénypiaci befektetési sztorija  CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. 
Az év adatszolgáltatója  Bloomberg L.P. 
Az év befektetési szolgáltatója Concorde Értékpapír Zrt.

Az első 9 kategória esetében kvantitatív módszertan alapján született eredmény és kerültek díjazásra a legjobbak, míg az utolsó, az Év befektetési szolgáltatója kategóriára beérkezett pályázatok elbírálása alapján hozta meg döntését a Tőzsdei Tanácsadó Testület tagjaiból álló zsűri.

A BÉT Legek Díj:

A Budapesti Értéktőzsde közel húsz éve minden évben megrendezi a hazai tőkepiac legkiemelkedőbb éves teljesítményeit díjazó eseményét, a BÉT Legeket. A díj odaítéléséről a tőkepiaci szakemberekből álló szakmai zsűri dönt a beérkezett pályázatok és a forgalmi adatok alapján.