Az év negyedik hónapjában 216,8 milliárd forint értékben kötöttek üzleteket a befektetők a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiacán. Ez a tavalyi év hasonló időszakában mért 181 milliárd forintos forgalmat jelentősen meghaladja, de az előző hónaphoz képest (275 milliárd forint) csökkenést mutat. Ami a napi átlagforgalmat illeti: az áprilisi 18 kereskedési napon átlagosan 12 milliárd forint értékben kötöttek üzletet a BÉT azonnali piacán, ami több a tavaly áprilisinál (8,6 milliárd forint), de a most márciusban mért 12,5 milliárd forintos értéket nem sikerült meghaladnia.

Havi részvénypiaci forgalom
havi-forgalom-aprilis-bet-01.jpg

Akik áprilisban is a BUX index emelkedésére számítottak, azoknak a budapesti részvényindex most sem okozott csalódást, az elmúlt hónapokhoz hasonlóan ugyanis a BUX index jellemzően a 32-34 ezer pontos sávban mozgott most is, végül ismét pozitív irányú elmozdulással zárta a hónapot: a BUX index a hónap utolsó napján 32 956 ponton állapodott meg, ami ezúttal is meghaladja az előző hónap záró értékét.

Index értékek relatív változásahavi-forgalom-aprilis-bet-02.jpg

A vezető részvények közül kiugrott teljesítményével a MOL: az elmúlt közel 6 év legmagasabb záró értékét, 21 715 forintot sikerült elérnie április utolsó előtti kereskedési napján, végül pedig 9,3 százalékos árfolyam emelkedéssel, 21 650 forinton zárta a hónapot. A Richter is nagyon jól teljesített, a hónapban történelmi csúcsot döntött, az árfolyam pár nappal a hó vége előtt elérte a 7 140 forintot, végül 6 százalékos emelkedés mellett 6 962 forinton vett búcsút az áprilistól. Az OTP 0,1 százalék csökkenéssel, a Magyar Telekom pedig 0,2 százalékos emelkedéssel végzett. A Prémium Kategória részvényei közül kiugróan jól teljesített a Rába (+4,4%), s míg az Appeninn és az ANY Biztonsági Nyomda a március végi árfolyamon zárta az áprilist is, addig a kategória többi részvénye negatív teljesítménnyel volt kénytelen beérni; a PannErgy 5,1 százalékos, az FHB 2,6 százalékos, a GSPARK 0,7 százalékos, a Zwack 0,2 százalékos, a CIG Pannónia és a DunaHouse pedig 6,2 százalékos gyengüléssel zárta a hónapot.

Blue chip részvény forgalom és árfolyamváltozáshavi-forgalom-aprilis-bet-03.jpg

A részvénypiac duplikált forgalma 433,5 milliárd forint volt áprilisban. A szolgáltatók rangsorának élén ezúttal a Wood & Company Financial Services a.s végzett 133,6 milliárd forintos forgalommal. A második helyen a Concorde Értékpapír Zrt. végzett 119,1 milliárd forintos, míg a harmadik helyen az Erste Befektetési Zrt. 47 milliárd forintos forgalommal.

Szekciótagok részvényforgalma
havi-forgalom-aprilis-bet-04.jpg