A BÉT 2016 elején megfogalmazott új stratégiájának kulcseleme a magyar tőkepiac fejlesztése, a hazai tulajdonú vállalatok tőzsdei megjelenésének elősegítése. Ezen törekvésében segíti az MKIK-val a mai napon kötött megállapodás is.

A Budapesti Értéktőzsde és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tevékenyége a megállapodás értelmében több ponton is kapcsolódni fog egymáshoz. Lényeges pontja a megállapodásnak, hogy az Iparkamara aktívan támogatja a BÉT és a Londoni Tőzsdecsoport középvállalatoknak szóló vállalatfejlesztési programját, az ELITE Programot, továbbá népszerűsíti a BÉT új középvállalatokra kalibrált új piacát az Xtendet, amely segít szintet lépni a hazai vállalatoknak. Ugyanakkor a BÉT a Széchenyi-kártya program megvalósítását fogja támogatni. A két szervezet a jövőben összehangolja ismeretterjesztő tevékenységeit is, így a BÉT és az MKIK által szervezett szakmai-tudományos és oktatási rendezvényeken, fórumokon a résztvevők találkozhatnak majd a tőzsde és az Iparkamara szakértőivel.

A vállalkozók innovatív gondolkodását, gyakorlatát elősegítő programokra rendkívül nagy szükség van, hiszen elengedhetetlenül fontos, hogy fejlődjön a hazai tőkepiaci és vállalati kultúra, valamint a stratégiai gondolkodás a hazai cégek körében. A vállalatok közötti verseny már jelenleg is nagyon erős, és ez várhatóan tovább erősödik az új piacok megszerzéséért, a jelenlegi ügyfelek megtartásáért és a kvalifikált munkaerőért. Ha talpon akar maradni egy társaság, növekednie, fejlődnie kell, tudás és tőke tekintetében is. Ebben tudnak segíteni a BÉT és az MKIK programjai, melyek az együttműködési megállapodásnak köszönhetően még több hazai vállalathoz jutnak el.

dr. Parragh László, az MKIK elnöke az együttműködési megállapodás aláírásakor elmondta:

„A magyar gazdaság növekedése az elmúlt években új szakaszba lépett. A vállalatok forráshoz jutásának folyamata egyszerűsödött, költségei pedig jelentősen csökkentek."

A kedvező piaci körülmények hatására egyre több cég alkalmas a növekedés és a forrás bevonás újabb lépésének megtételére, a tőzsdére való bejutásra. A BÉT aktivizálódása a magyar gazdaságfejlesztés egyik eszköze, így komoly segítséget nyújthat a cégek további fejlődéséhez. A növekedés elősegítése mellett az is fontos szempont, hogy a tőzsdei jelenlét növeli és segíti a cégek átláthatóságát, tisztítja a gazdaságot. A tőzsdén való forrás elhelyezés a lakosság és a vállalkozások számára is jó lehetőséget nyújt megtakarításaik hatékony befektetésére.

Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója kiemelte:

„Stratégiánk fontos eleme, hogy a Tőzsde a gazdaság katalizátoraként minél több hazai vállalatnak nyújtson hozzáférést a tőkepiacokhoz, melynek segítségével fenntartható növekedési pályára állnak. A BÉT és az MKIK között most aláírt megállapodásnak köszönhetően hatékonyabban tudjuk megszólítani a vállalatokat közös rendezvények szervezésével, oktatással, kommunikációval. Így elérhetővé válik a tudás a tőkepiaci finanszírozásban és a tőzsdei megjelenésben rejlő lehetőségek használatáról. Érzékelhető, hogy a cégek tőkepiaci, és finanszírozási tudását fejleszteni kell. Azért, hogy versenyképesek legyenek, de azért is, hogy a tőzsdei forrásbevonás a közepes méretű, növekedésorientált vállalkozások számára valós alternatíva legyen.”