A Budapesti Értéktőzsde 2013. július 1-jétől vezette be az új kategóriarendszert a börzén jegyzett vállalatok részvényeinek besorolására.

Legfontosabb szabályok a Prémium kategória esetében:

  • A kategóriába csak törzsrészvényeket lehet bevezetni, illetve átsorolni.
  • Már a bevezetéskor kötelező elkészíteni és közzétenni a Felelős Társaságirányítási Jelentést.
  • A kategória további bevezetési feltételei közé tartoznak többek között az árfolyamértékre, a közkézhányadra és a legalább 3 éves működésre vonatkozó előírások.
  • A kibocsátóknak a forgalomban tartás során többletkövetelményeket is teljesíteniük kell:
    • A Prémium kategóriába átkerüléshez és a bent maradáshoz a kereskedéshez kapcsolódó mutatószámoknak is meg kell felelni (forgalom gyakorisága mutató, átlagos kapitalizáció).
    • Az MNB által elfogadott, választott nyelv (amely a BÉT-en jegyzett cégek esetében többnyire a magyar nyelv) mellett a közzétételeiket kötelező angol nyelven is megjelentetni.
  • Társasági eseménynaptárt kell készíteni, amelyet a kibocsátók kötelesek közzétenni minden üzleti év elején (január 1-jén, vagy eltolt üzleti év esetén az üzleti év első napján) az aktuális évre vonatkozóan.
BÉT_OPUS_fotó3.jpgÓdorné Angyal Zsuzsanna (vezérigazgató, Opus Global Nyrt.), Végh Richárd (elnök-vezérigazgató, BÉT)

„A BÉT Prémium kategóriájába tartoznak azok a cégek, melyek a méretüket tekintve a legjelentősebbek és a legnépszerűbbek a befektetők körében. Az Opus Global 2017-es kereskedési volumene nagyon erős volt, többek között ezért is szerepel a hetedik legnagyobb súllyal a BUX részvényindex kosárban.” – mondta Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója.

„A prémium kategóriába a legszigorúbb kritériumoknak és szabályoknak megfelelő cégek kerülhetnek be, ezért ez hatalmas mérföldkő még egy olyan patinás cég életében is, mint az Opus Global. A transzparencia fontos szempont számunkra, akárcsak az, hogy a kisbefektetők széles köre számára legyenek elérhetőek részvényeink, illetve nemzetközi szinten is erősíthessük jelenlétünket”. - mondta Ódorné Angyal Zsuzsanna. A vezérigazgató emlékeztetett az elmúlt időszakban cége iránt tapasztalt erőteljes befektetői bizalomra is, amelyek megtartása fontos, hiszen az Opus Global hosszú távra tervez a tőzsdén.  

Háttér információ

Az Opus Global Nyrt. az egyik legdiverzifikáltabb portfolióval bíró cég a Budapesti Értéktőzsdén, mintegy 2 ezer főt foglalkoztat. Hat iparág sikeres vállalatait egyesíti, melyek között található lapkiadó vállalat, kandalló- és tűzhely gyár, mezőgazdasági és építőipari cég, irodaház bérbeadásával, üzemeltetésével foglalkozó társaság is. A cég nemrég tette közzé a 2017-es első féléves jelentését, amely szerint az év első felét 38 milliárd 213 millió forintos mérlegfőösszeggel és 2 milliárd 94 millió forintos adózott eredménnyel zárta, utóbbi közel 3 milliárd forinttal több, mint a tavalyi hasonló időszak adata.