Az év utolsó hónapjában 178 milliárd forint értékben kötöttek üzleteket a befektetők a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiacán. Ez elmarad ugyan a novemberi, közel 210 milliárd forintos forgalomtól, azonban jelentős növekedést mutat a 2015-ös év azonos időszakához képest (147 milliárd forint). A napi átlagforgalom alakulása hasonló tendenciát mutat: decemberben a 21 kereskedési napon átlagosan 8,5 milliárd forint értékben kötöttek üzletet a BÉT azonnali piacán, ami kevesebb ugyan a novemberinél (10 milliárd forint), de számottevően meghaladja a 2015. decemberi 7,3 milliárd forintos értéket.

Az újabb csúcsdöntés mellett decemberben annak is örülhettek a tőkepiaci szereplők, hogy a BÉT az OTP Bank Nyrt.-vel és az Erste Befektetési Zrt.-vel közösen elindította az árjegyzést a BUX index határidős kereskedésében.

Havi részvénypiaci forgalom

bet-forgalom-december-01.jpg

A BUX index december 28-án 32 025,6 ponton állapodott meg, ezzel megdöntötte a novemberben elért 30 540 pontos rekordját. December végére az index 6,6 százalékos emelkedés mellett 32 003 ponton zárt.

Index értékek relatív változása

bet-forgalom-december-02.jpg

Decemberben a legnagyobb forgalmú részvények közül a MOL emelkedett ki erősödésével (11,8%). Az OTP árfolyama 5,6, míg a Magyar Telekomé 1,2 százalékkal emelkedett. A Richter december 22-én ismét történelmi csúcsot döntött 6210 forintos árfolyamon, a gyógyszercég kismértékű korrekciót követően 5,3 százalékos emelkedéssel zárta az utolsó hónapját.

Blue-chip részvény forgalom és árfolyamváltozás
bet-forgalom-december-03.jpg

Decemberben a részvénypiac duplikált forgalma 356 milliárd forint volt. A szolgáltatók rangsorának élén nem történt változás: az első helyen ezúttal is a Wood & Company Financial Services a.s. végzett 93 milliárd forintos forgalommal. Második helyre az Erste Befektetési Zrt. került 69 milliárdos, míg a harmadik helyre a Concorde Értékpapír Zrt. 65 milliárd forintos forgalommal.

Szekciótagok részvényforgalma
bet-forgalom-december-04.jpg