A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezetése mai sajtótájékoztatóján ismertette a tavaly év elején meghirdetett stratégiájának eddigi eredményeit, valamint a tőzsde idei terveit. A 2016-os eredményeket bemutató, most megjelent Stratégiai Jelentésből kiderül, hogy a BÉT lendületesen fogott hozzá a 2016-2020 közötti időszakra vonatkozó átfogó tőkepiac- és tőzsdefejlesztési tervek végrehajtásához, melynek fő célja, hogy érdemben növekedjen a tőkeági forrásbevonás szerepe a vállalatok finanszírozásában.

A BÉT szempontjából 2016 egyik leglátványosabb eredménye, hogy megtört egy régóta tartó trend, és több új vállalat is megjelent a parketten, melynek keretében hat sikeres kibocsátás, közöttük két részvénybevezetés történt. Emellett kapcsolatba került a Tőzsde számos olyan céggel, melyek a következő években esélyesek lehetnek a tőzsdei bevezetésre.

Kedvező befektetési környezet

A stratégiai célok elérését 2016-ban nemcsak a piaci szereplők, a tőzsde tulajdonosai és a kormányzat támogatták, hanem a kedvező befektetési környezet is. A magyar gazdaság jó teljesítménye mellett a pénz- és tőkepiacokon meglévő likviditásbőség is hozzájárult a BUX index kimagasló eredményéhez. Sokéves stagnálás után két éve növekedésnek indultak az árfolyamok, a BUX 2016-ban 35,4 százalékot emelkedett, 2015 januárja óta pedig majdnem megduplázta értékét (95 százalékos növekedés). A tavalyi évben megdőlt a 2007-es történelmi BUX csúcs is, hiszen decemberben a BUX index 32025,6 ponttal új rekordot ért el (2016.12.28.). Az index nemcsak régiós, hanem globális összehasonlításban is kiemelkedő teljesítményt nyújtott: az európai tőzsdemutatók közül a magyar index volt a legjobb és világszinten is kitűnően teljesített.

Új kibocsátók, új tőzsdei termékek megjelenésének ösztönzése

A kkv-k megszólítása, tőzsdére vitele fontos stratégiai cél, így a Tőzsde új stratégiájának megfelelően tavaly elkezdődött a tőzsdeképes vállalkozások azonosítása. Az elmúlt egy évben mintegy 300 olyan társaság került fókuszba, amelyek megjelenése a tőzsdén sikeres lehet. Mintegy 70 potenciális kibocsátói találkozó után már az is látható, hogy komoly információs igény van a piaci szereplők oldaláról a tőzsdei lehetőségekkel kapcsolatban.

A Tőzsde a kis- és közepes méretű vállalatok (kkv-k) felkészítését számos eszközzel támogatja, így 2016-ban a londoni tőzsde égisze alatt működő nemzetközileg elismert ELITE Programmal írt alá a BÉT együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy hazai vállalatok is részt vehessenek a nemzetközi- és hazai elemeket ötvöző képzési programban. A Program komoly növekedési potenciállal bíró vállalkozásokat készít fel kockázati tőke, magántőke bevonására vagy akár a sikeres tőzsdére lépésre, illetve segít a finanszírozási folyamat felgyorsításában, és egy nemzetközileg is versenyképes üzleti stratégia kialakításában.

A piacfejlesztési törekvéseket támogatandó, a szabályozói környezet is pozitívan változott. Számos ponton módosultak ugyanis a jogszabályok, így a tőkepiaci törvény, a Szabályozott Ingatlanbefektetési Társaságokról szóló törvény, illetve az adózás rendjéről szóló törvény és a személyi jövedelemadóról szóló törvény. Emellett döntést született a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap létrehozásáról is 20 milliárd forintos alaptőkével, amely megalakulását követően szintén a vállalatok tőzsdeképessé válásához járulhat majd hozzá.

A tavalyi év végén a BÉT származékos piacán megkezdődött az árjegyzés a BUX index alapú határidős kontraktusokban is. Az első befektetői visszajelzések pozitívak az árjegyzésről, hiszen az árjegyzők a decemberi forgalom már 10 százalékát tették ki, de voltak napok, amikor a forgalom körülbelül 25 százalékát adták a határidős kontraktusok.

A BÉT kísérleti jellegű árjegyzést szervezett kis- és közepes kapitalizációjú hazai tőzsdei cégek részvényeire. A résztvevők értékes gyakorlati tapasztalatokat szereztek a részvény árjegyzéssel kapcsolatban, ami támogatja a Tőzsdét abban, hogy a későbbiekben jól működő szerződtetett árjegyzői rendszert vezessen be a magyar részvénypiacon, különös tekintettel a 2017-ben induló kkv piacra.

Új befektetői kör megszólítása

A kínálati oldal élénkítése mellett kiemelt stratégiai cél a tőzsdei befektetők számának további növelése is. A BÉT a magyar részvénypiac nemzetközi népszerűsítésére 2016-ban Párizsban és Londonban szervezett hazai kibocsátók számára bemutatkozási lehetőséget nemzetközi befektetőknek. Idén januárban Varsó volt a következő állomás, melyeket további fontos helyszínek követnek majd. Emellett döntés született arról is, hogy 2017 márciusában a BÉT rendezi meg Budapesten a World Exchange Congresst, a globális tőzsdék és elszámolóházak, valamint a tőzsdékhez kapcsolódó technológiai szolgáltatók vezetőinek részvételével. Továbbá a BÉT 2016-ban intenzívebbé tette, idén pedig folytatja a lakossági befektetőket megszólító oktatási tevékenységét. Folytatódik az ingyenes és népszerű BÉT Akadémia, valamint a felsőoktatásban tanulók és frissdiplomások számára nyitott Kochmeister-pályázat is. A tervek szerint még szorosabbá válik az együttműködés a Pénziránytű Alapítvánnyal, mely a 14-18 éves korosztály számára szervez pénzügyi edukációs programokat.

2017-ben is folytatódik a piacfejlesztés

Végh Richárd az idei tervek kapcsán elmondta, hogy „a BÉT 2017-ben folytatni kívánja a kormányzattal megkezdett együttműködést, melynek kiemelt célja, hogy olyan üzleti és szabályozói környezet alakuljon ki, amely a magyar tőkepiac fejlődésén keresztül támogatja a gazdaság kiegyensúlyozott növekedését. Ezzel biztosítható, hogy 2020-ra megerősödjön a BÉT katalizátor szerepe, tovább növekedjen a tőzsdei forgalom és emelkedjen a tőzsdén jegyzett vállalatok száma és értéke.”

2017 kiemelt feladata, hogy a 2016-ban megkezdett munka eredményeképp már hazai vállalatok is részt vegyenek a 2017 áprilisában induló ELITE Programban. „A tavalyi évben elvégzett céglátogatások és a piaci ökoszisztéma építésének köszönhetően a tervek szerint az év során elindulhat a BÉT új kkv piaca, ahol reményeink szerint számos új befektető mellett megjelenhet az év során felálló Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap. A nemzetközi kapcsolatok további erősítésében is előrelépést várunk, egyrészt a 2017-ben aláírt Bank of China-val aláírt együttműködési megállapodás eredményeként, valamint folytatva az aktív befektetői rendezvényeket Európa és a világ pénzügyi központjaiban.”- tette hozzá a vezérigazgató.