2017. októberében az előző három hónapot tekintve a forgalom a tőzsdén igazán szép képet mutat: összesen 233,7 milliárd forint értékben kötöttek üzletet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) azonnali részvénypiacán, ami jóval meghaladja az előző hónap (190,43 milliárd forint) értékét, nem beszélve a tavalyi év hasonló időszakában mért forgalomról (156,49 milliárd forint). A napi átlagforgalom az októberi 21 kereskedési napon 11,1 milliárd forint volt, amely jelentősen meghaladja mind a tavalyi 7,8 milliárd, mind az idei szeptemberi havi 9,1 milliárd forintos értéket is.

Havi részvénypiaci forgalom
bet-forgalom-oktober.jpg

A BUX hónapok óta tartó, eddig töretlen emelkedése októberben is folytatódott. Az index a hónap közepétől tartósan 39 ezer felett maradt, és bár nap közben többször is átlépte a 40 ezres határt, végül attól kicsit elmaradva, 2017. október 31-én 39 612 ponton zárta az őszi hónapot.

Index értékek relatív változása
bet-forgalom-oktober-02.jpg

A vezető részvények közül május óta még mindig töretlen az OTP részvényeinek forgalma. Olyannyira, hogy napon belül történelmi csúcsot is állított a vezető bankpapír, 2017. október 26-án 10 980 forinton is járt az árfolyama. Az OTP-papír árfolyama végül 8,9 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest és 10 780 forinton fejezte be a hónapot. Ebben a körben forgalom tekintetében második helyen a MOL papírja végzett, 6,7 százalékos emelkedéssel, a harmadik pedig a Richter 1,5 százalékos emelkedéssel. A blue chipek közül a Magyar Telekom 3,3 százalékos eséssel zárta a hónapot.

A kisebb részvények között a Prémium kategóriában októberben változott a rangsor. A hónap nyertese az októberben prémium kategóriássá vált Opus volt, 116,4 százalékos emelkedéssel, melyet az Appeninn (89%) és a szintén újonc prémium kategóriás Masterplast követett (5,1%). A Standard kategóriás papírok közül az Altera emelkedett a legtöbbet, 67,9 százalékot, míg például az Alteo 11,6, a BIF pedig 7,2, százalékos növekedést produkált. A kategóriában a Forrás két részvénysorozata is jól teljesített, a FORRAS/T 8,6, míg a FORRAS/OE 6,9 százalékot erősödött. Az előző hónapban kategória nyertes Nordtelekom árfolyama azonban 15 százalékot esett az előző hónaphoz képest.

Blue chip részvény forgalom és árfolyamváltozás
bet-forgalom-oktober-03.jpg

Az azonnali részvénypiac duplikált forgalma 467,3 milliárd forint volt. A szolgáltatók rangsorának élére ezúttal Concorde Értékpapír Zrt. lépett 114,2 milliárd forintos forgalommal, míg a második helyre a Wood & Company Financial Services a.s lépett 82,7 milliárdos forgalommal. A képzeletbeli dobogó harmadik fokát végül az Erste Befektetési Zrt. foglalta el, 67,6 milliárd forintos forgalommal.

Szekciótagok részvényforgalma
bet-forgalom-oktober-04.jpg

A hónap jelentős eseménye az Eximbank újbóli hazai kötvénykibocsátása, mely nagy érdeklődés mellett zajlott, ugyanis a papírok iránti piaci kereslet számottevően meghaladta a felajánlott 8 milliárd forintnyi mennyiséget. A társaságot idézve: „a kibocsátott kötvények számottevő mértékben támogatják a hazai tőkepiac fejlődését. A júliusban kibocsátott 3 éves 3 hónapos forintkötvények után, ezúttal 4 éves 8 hónapos lejáratú forintkötvények kibocsátására került sor. […] Az Eximbank elkötelezett a magyar piaci kötvénykibocsátások folytatásában, illetve a hazai tőkepiac további fejlesztésében”.

2017. októberében a tőzsde standard kategóriájából két társaság, az Opus és a Masterplast is fellépett a prémium kategóriába. Ahogy a BÉT elnök-vezérigazgatója, Végh Richárd fogalmazott korábban, mindkét cég szép példája annak, hogyan lehet a tőkepiaci finanszírozásban és a tőzsdei megjelenésben rejlő lehetőségeket növekedésre használni. A vállalatok BÉT Prémium kategóriába lépésével egy olyan kibocsátói körbe kerültek a cégek, amelyek méretüket tekintve a legjelentősebbek és a legnépszerűbbek a befektetők körében.