Júniusban 237,6 milliárd forint értékben kötöttek üzleteket a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiacán, ami némileg elmarad a májusi értéktől (255,7 milliárd forint), viszont jelentősen meghaladja a tavalyi év hasonló időszakában mért értéket (204,7 milliárd forint). A napi átlagforgalom a júniusi 30 kereskedési napon 11,3 milliárd forint volt, ami közel azonos az előző havi (11,6 milliárd) értékkel, de meghaladja a tavalyi év azonos időszakának értékét (9,3 milliárd).

Havi részvénypiaci forgalom
havi-forgalom-junius-bet-01.jpg

Forrón indult a nyár a tőzsdén is, miután júniusban ismét történelmi csúcsot döntött a BUX: a 36 ezer pontos határt ideiglenesen átlépve június 20-án 35 990 ponton zárt. A tőzsdeindex azóta is tartósan 35 ezer pont felett tudott maradni, a hónapot végül 35 205 ponton zárta.

Index értékek relatív változása
havi-forgalom-junius-bet-02.jpg

A vezető részvények közül az OTP részvényei kiemelkedtek a mezőnyből, miután a bankpapír árfolyama 5,8 százalékot emelkedett júniusban, melyet a Magyar Telekom követett 3,3 százalékkal. A Richter ugyan történelmi csúcsot döntött 7 296 forintos árfolyamon, azonban némi korrekciót követően 0,8 százalékos emelkedéssel zárta a júniust a gyógyszerrészvény, míg a MOL 4,9 százalékos eséssel fejezte be a júniusi kereskedést.

A kisebb részvények között a Prémium kategóriában a Graphisoft Park SE volt a hónap nyertese 8,7 százalékos emelkedéssel, melyet a Rába (7,1 százalék) és a CIG Pannónia (4,3 százalék) követett. A Waberer’s International Nyrt. részvényei június 20-án felkerültek a BÉT terméklistájára, a vállalat papírjaival várhatóan 2017. július 6-án kezdődhet meg a kereskedés.

Blue chip részvény forgalom és árfolyamváltozás
havi-forgalom-junius-bet-03.jpg

A részvénypiac duplikált forgalma 475 milliárd forint volt. A szolgáltatók rangsorának élén szoros versenyt követően ezúttal is a Concorde Értékpapír Zrt. végzett 130,8 milliárd forintos forgalommal, míg a második helyre a Wood & Company Financial Services a.s lépett 125,4 milliárd forintos forgalommal. A dobogó harmadik helyére ezúttal az Erste Befektetési Zrt. került 58,3 milliárd forintos forgalommal.

Szekciótagok részvényforgalma
havi-forgalom-junius-bet-04.jpg