A Budapesti Értéktőzsde és a Nemzetgazdasági Minisztérium 2017 decemberében írta alá a        GINOP-1.1.7-2017-00001. programhoz kapcsolódó támogatási szerződést, amely a BÉT vállalatfejlesztésre irányuló stratégiai célkitűzését támogatta. 2019-től a program a Pénzügyminisztérium jóvoltából kiterjesztésre került, így a megállapodások eredményeként a teljes hazai kis- és középvállalati szektor fordulhatott vissza nem térítendő támogatásért a Tőzsdéhez. A program népszerűségét mutatja az is, hogy 133 GINOP-régióbeli, illetve 122 közép-magyarországi régióban tevékenykedő vállalat nyert el támogatást.

A program eredeti elemei

A Mentor Program eredetileg két módon támogatta a sikeresen pályázó vállalatokat: 100 százalékban finanszírozta a vállalatok részvételét a nemzetközi vállalkozásfejlesztési képzésben, az ELITE Programban, illetve olyan tanácsadói költségekhez járult hozzá legfeljebb 50 százalékban, amelyek közvetlenül szolgálták a cégek tőzsdére lépését.

Az elmúlt évek alatt összesen 19 társaság részesült tőzsdére lépéshez kapcsolódó támogatásban a program keretein belül és jelent meg kibocsátóként a BÉT valamely nyilvános platformján. Emellett 37 cég végezte el a korszerű vállalatfejlesztési és finanszírozási tudást és nemzetközi kapcsolatépítési lehetőséget nyújtó ELITE Programot.

Új projektelemek a fenntarthatóság jegyében

A Mentor Program 2022-ben zöld finanszírozási és ESG projektelemekkel bővült, amelyek elindítását a fenntarthatósággal kapcsolatos beszállítói, finanszírozói és befektetői elvárások növekedése, illetve ezek középvállalati szektorra gyakorolt hatása tett szükségessé.

Nagy népszerűségre tett szert a szemléletformáló céllal elindított ESG-képzés, amelyen közel 200 kkv vett részt az akkreditált képzőintézmények szakértőinek jóvoltából.

A Mentor Program keretében a BÉT és az EY Magyarország közösen kidolgozott továbbá egy kkv-knak szóló ESG-minősítési módszertant, amely a hazai cégek környezeti, társadalmi és irányítási mutatóinak kiszámításához nyújt segítséget. A módszertanra alapozva a BÉT elindított egy ESG-tanácsadási pilot programot, amelyre 39 középvállalat pályázott sikeresen, és végezte el a minősítéshez vezető munkát a BÉT által akkreditált tanácsadókkal. A vállalati adatok feltöltésre kerültek az Opten által kifejlesztett pilot adatbázisba, ahol a hazai gazdasági szereplők is elérhetik a vállalatok fenntarthatóságával kapcsolatos információkat.

 

*Összesen 255 cég kapott támogatást a programban, de egyes vállalatok több projektelemre is pályáztak, így az egyes projekt elemeknél felsorolt számok összege nem fedi le a pályázott cégek összesített számát.