Hogyan zárult az év utolsó hónapja a BÉT-en?

A nemzetközi tőkepiacokon a decemberi évzárás olyan volt, mint az év egésze. Összességében estek a részvénypiacok, és a globális növekedési kockázatokat jól mutatta, hogy a világ két legfontosabb áruja közül az olaj kifejezetten sokat gyengült, míg az arany már drágult. Ez általában a visszaesés és nem az impozáns növekedés előhírnöke.

A befektetők a legnagyobb figyelmet most is éppen azoknak a folyamatoknak szentelték, mint az év első 11 havában: enyhülhet-e a brexittel kapcsolatos bizonytalanság, hogyan változik a FED hangulata és miképpen érdemes értékelni, az egész tőkepiac számára irányt mutató amerikai technológiai papírokat.

Ebben a hónapban a brexittel és a technológiai papírokkal inkább csak a baj volt, egyedül, az amúgy ismét kamatot emelő FED kommunikációjában bukkantak fel tőkepiaci szempontból pozitívabb jelek. Egyre általánosabb nézet, hogy az amerikai jegybanki szerepet betöltő intézmény 2019-ben nem feltétlenül fogja tudni ilyen ütemben emelni a kamatokat.

Magyarországon decemberben a blue chipek jól tartották magukat, de a hónap egészét nézve a tőzsdeindex tendenciáját tekintve helyben maradt: 40 109 pontról, 39 139 pontig apadt.

Indexértékek relatív változása

Kép1.png

Az év utolsó havában az ünnepek és a kevesebb kereskedési nap miatt nem ritka az alacsonyabb forgalom. Ezúttal is ez történt, a decemberi 196,7 milliárd forintos részvényforgalom jelentősen alul múlta a megelőző hónap kiugró, 348,5 milliárd forintos forgalmát, és kicsit alatta maradt a bázis 193,9 milliárd forintos értékének is. Ugyanakkor a 11,6 milliárd forintos napi átlagos forgalom már meghaladta a 10,2 milliárd forintos 2017. decemberi értéket, igaz a megelőző hónap 17,4 milliárd forintos napi átlagától természetesen ez az érték is elmaradt.

Havi részvénypiaci forgalom

Kép2.png

Az év utolsó hónapja több fontos tőzsdei újdonságot is hozott, sikeresen zárult a börze jelzáloglevél-indexeinek egy éves tesztidőszaka, a Budapesti Értéktőzsde december elejétől már hivatalosan is kalkulálja ezt az indexcsaládot. Emellett lezajlott két nagyon fontos csengetés is. A BÉT bemutatta a termékpaletta legújabb tagjait, egyrészt az új, jüan alapú strukturált kötvényeket. Valamint december 5-én megindult a kereskedés a BÉT Xtend piacán a Megakrán részvényekkel.

Az év utolsó hava a számvetés időszaka is, és a Budapesti Értéktőzsde 2018-as éve bővelkedett jó hírekben. A vezető részvények decemberben is, csakúgy, mint az év nagy részében, sok jó hírrel szolgáltak és stabilak maradtak.

Az OTP 101,7 milliárd forintos forgalom enyhén korrigált, a Bank erejét mutatja, hogy immár kedvezőbb értékeléseken forog, mint regionális versenytársai, a cseh, vagy a lengyel bankok. A Mol 34,4 milliárd forintos forgalom mellett 2,7%-kal visszaesett, de a társaság fundamentálisan remekel. Talán egyedül a Richter Gedeonnak volt nehezebb éve, decemberben a Richter 3,5%-ot esett. A Magyar Telekom is korrigált egy kicsit, de ez érthetőbb a korábbi nagy emelkedés után.

Blue chip forgalom

Kép3.png

A kisebb forgalmú papírok között két hónapon át a 4iG informatikai részvény vezette az áremelkedést, most a befektetők profitot realizálhattak, mert a részvény kiugró forgalom mellett 24,8 százalékot veszített az értékéből. Ezúttal a kisbefektetők inkább a Plotinusra ugrottak rá, hiszen a cég 48,4 százalékot drágult ebben a hónapban. Lassan új cégnevet szokhatunk meg a tőzsdén, az Altera már bejelentette, hogy felveszi az AutoWallis cégnevet.

A befektetési szolgáltatók forgalmi versengésében a Concorde Értékpapír ezúttal 89,3 milliárd forintos duplikált forgalmat tudott összekereskedni, ezzel megelőzte a Wood & Company-t (87,8 milliárd forint) és az Erstét is (76,5 milliárd forint).

Szekciótagok részvényforgalma

Kép4.png

Milyen év volt 2018?

Ami 2018 egészét illeti, három kimagasló év (2015, 2016, 2017) 44, majd 34, végül 23 százalékos indexemelkedése után 2018-ban a BUX 0,6 százalékkal enyhén visszaesett. Ha a historikus adatokat nézzük, akkor a BUMIX és a CETOP index sem panaszkodhatott.

BÉT 3 éves historikus adatok

Kép5.png

A BUX indexet kiemelve, annak elmúlt tíz éves hozamait külön vizsgálva, az utolsó négy esztendő adatai mutatják azt a teljesítményt, ami miatt nem csak a régióban, de világszinten is még mindig kiemelkedő a vezető magyar index.

BUX index éves hozamai

Kép6.png

BUX, BUMIX, CETOP, blue chipek 2018. évi változása

Kép8.png

Ez az év megmutatta a Budapesti Értéktőzsde, illetve a magyar tőzsdei cégek erejét. Egy nagyon hektikus, sokszor kifejezetten rossz piacon ütésállónak bizonyulni nagyon szép eredmény.

A forgalmi adatok erősek maradtak, igaz a bázist csak kismértékben tudták felülmúlni. 2018-ban a Budapesti Értéktőzsde azonnali részvénypiacának a forgalma a megelőző évi 2690 milliárd forintról, 2791 milliárd forintra duzzadt, ami 3,7 százalékos növekmény.

A befektetők érdeklődése nem változott, 2018-ban is a részvények közül az OTP, a Richter, a Mol, az Opus és a Magyar Telekom forgalma emelkedett ki.

Kép9.png

Kép10.png

Kép11.png