December első csengetése az innovatív ingatlanfejlesztés és a minőségi ingatlanközvetítés területén aktív társaság, a MULTIHOME Nyrt. részvényeinek elérhetővé válását jelezte a Budapesti Értéktőzsde középvállalati piacán, a BÉT Xtenden. Az ünnepélyes ceremónián dr. Fodor István, a MULTIHOME Nyrt. tulajdonosa, igazgatósági elnök, valamint Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója is részt vett.

A bevezetés keretében az ingatlanos társaság összesen 29,8 millió darab, egyenként 10 forint névértékű, összesen 298 millió forint össznévértékű törzsrészvénnyel jelenik meg a BÉT Xtend platformján.

A MULTIHOME az ingatlanpiac és az építőipar területén működő, tevékenységét folyamatosan bővítő vállalkozás, amely 2017-ben kezdte meg a működését. A társaság a kezdetektől fogva ingatlanforgalmazással foglalkozik, 2021-ben pedig tovább bővítették tevékenységi körüket, amelynek így már hagyományos ingatlanközvetítői megbízások is a részét képezik. A MULTIHOME leányvállalatai révén emellett befektetési ingatlanok bérbeadásával, ingatlanhasznosítással és telekingatlanok fejlesztésével is foglalkozik.

A 2020-as tulajdonosi döntés értelmében a MULTIHOME Csoport elköteleződött a tőzsdei-tőkepiaci jelenlét mellett. A társaság részvényeinek bevezetését a BÉT Xtend piacára ennek megfelelően alaposan megtervezett előkészületek előzték meg. Ennek jegyében a MULTIHOME sikeres pályázatot nyújtott be a BÉT európai uniós forrásokból megvalósuló Mentor Programjára, ezzel elnyerve a bevezetést segítő anyagi és szakmai támogatást. Szeptember 9-én a Budapesti Értéktőzsde jóváhagyta a részvények tőzsdei bevezetéséhez összeállított regisztrációs kérelmet, a mai nappal pedig a debütálás ideje is elérkezett.

A MULTIHOME Csoport az ingatlanfejlesztésen, hagyományos ingatlanközvetítés mellett új utakat keres, és ehhez hatalmas lépéselőny a nyilvánosság, a transzparens működés. A tőzsdei jelenlét önmagában is előny az építőipari szegmensben, ahol sokszor bizonytalanság jellemzi az egész piacot és a résztvevők megítélését. A tőkepiaci jelenlét hosszú távon ráadásul megfelelő forrást és ismertséget biztosít a MULTIHOME számára, amely így a versenytársak fölé emelkedhet a megbízhatóság, az átláthatóság és az innováció terén.”

- fejtette ki a tőzsdére lépés kapcsán dr. Fodor István, a MULTIHOME Nyrt. igazgatóságának elnöke.

A MULTIHOME bevezetésével tovább erősödik az ingatlanszektor a BÉT Xtend platform kibocsátói körében. A tőzsdei jelenlét számos területen segíti elő a középvállalatok fejlődését – amellett, hogy lehetőséget ad a finanszírozási mix diverzifikálására és a transzparens működés révén elősegíti a befektetői- és üzleti bizalom épülését, a cég ismertségére, a márka értékére is egyértelműen pozitív hatást gyakorol. Úgy gondolom, hogy mindez a MULTIHOME tőzsdei életútjában is tükröződik majd. Ezúton gratulálok a tőzsdére lépéshez és további sikeres növekedést kívánok a társaságnak!”

– tette hozzá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

 

Miért kell a középvállalatoknak a tőkepiac, a nyilvános megjelenés?

A hazai kis- és középméretű vállalatok külső finanszírozási szerkezete többnyire hitelen alapul. Az utóbbi években európai uniós kezdeményezések révén lehetőség nyílt középvállalatoknak tőkeágon forráshoz jutni különböző kockázatitőke-alapokon keresztül. Mégis, számos középvállalat nem szívesen von be olyan tulajdonosokat, akik aktívan részt szeretnének venni a cég mindennapi működésében, ahogyan az a kockázatitőke-befektetéseknél jellemző. A nyilvános működés lehetővé teszi, hogy a tőkebevonás során a vállalat egy szórtabb befektetői szerkezetet építsen ki, és a tulajdonosi irányítást csak az általa meghatározott mértékben adja át az új befektetőknek, ehhez nyújt segítséget a BÉT Xtend.