Ünnepélyes csengetési ceremónia jelezte a kereskedés kezdetét a Budapesti Értéktőzsde székházában – a csengetés apropóját a Naturland Holding nyilvános piacra lépése szolgáltatta. A rendezvényen többek között Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója és Ásványi Tibor, a Naturland alapítója is részt vett.

Jelen kibocsátással a társaság 13 627 455 darab, egyenként 100 Ft névértékű, dematerializált törzsrészvényt vezetett be a BÉT Xtend piacára. A tőzsdére lépés előkészítésében kijelölt tanácsadóként a BDO Magyarország Pénzügyi Tanácsadó Zrt., jogi tanácsadóként az AegisLegal működött közre.

A Naturland Holding Nyrt. fő tevékenysége a vagyonkezelés, amelynek keretein belül elsősorban leányvállalata, az 1998-ben alapított Naturland Magyarország Kft. stratégiai irányítását, illetve az egészségipari szegmensben lajstromozott védjegyeinek hasznosítását végzi. A Naturland Magyarország Kft. a hazai gyógyszeripar meghatározó szereplője, amely teljes körű gyógyszergyártási tevékenységet végez, a kutatás-fejlesztéstől kezdve, a termékengedélyeztetésen és a gyártáson keresztül az önálló nagykereskedelmi tevékenységig. A társaság piacvezető szerepet tölt be a gyógyszertári magisztrális gyógyszerkészítmények szegmensében, és a gyógyszernek nem minősülő, gyógyhatású készítmények piacán is meghatározó szereplő.

A tőzsdei bevezetést megelőzően a Társaság részt vett a BÉT középvállalati szolgáltatáspalettájának részét képező Mentor Programban, amely az anyagi támogatás mellett szakmai segítséget is nyújt a tőzsdére lépés elött álló vállalatok számára.

A Naturland két évtized alatt vált meghatározó hazai gyógyszergyártó középvállalattá. Büszkék vagyunk arra, hogy saját fejlesztésű készítményeinket saját gyógyszergyártó üzemeinkben állíthatjuk elő. A gyógyszergyártás tárgyi és személyi feltételei fenntartásának köszönhetjük, hogy – immár tőzsdeképes szervezettel, vállalati kultúrával és gondolkodásmóddal – 28 év után ismét egy magyar gyógyszergyártó tud a Budapesti Értéktőzsdén megjelenni.

A Naturland összetett szervezeti működésének köszönheti nagyfokú önállóságát és függetlenségét, amely a változó piaci környezetre gyorsan reagáló alkalmazkodóképességet biztosít. A Naturland tőzsdére lépése igazi mérföldkő, mely – a szakmai partneri bizalomépítés meghatározó eszközeként – megkülönböztet minket versenytársainktól, lehetőséget adva a nemzetközi terjeszkedésre is. Köszönjük a Budapesti Értéktőzsdének, hogy egészségipari márkaként a fogyasztók bizalma mellett a tőkepiac bizalmát is elnyerhettük. Hisszük, hogy a tőzsdén keresztül fogyasztóink nem csak a készítményeink vásárlói, hanem egyszer a társaság tulajdonosai is lehetnek.”

– emelte ki Ásványi Tibor, a Naturland Holding Nyrt. alapítója, igazgatóságának elnöke, a BÉT Xtend piacra történő bevezetéssel kapcsolatban.

Mindig örömteli, amikor egy innovatív szektor új képviselője jelenik meg valamely platformunkon, hiszen ilyen módon bővülnek a befektetők lehetőségei – ugyan a gyógyszeripar a Budapesti Értéktőzsde szabályozott piacain jelentős múltra tekint vissza, a középvállalati szegmensünkben a Naturland az első, ilyen tevékenységgel bíró társaság. Nem utolsósorban egy, a saját területén meghatározó vállalatról beszélünk, amely most a nyilvános piacon is bizonyíthatja rátermettségét. A Budapesti Értéktőzsde minden munkavállalója nevében kívánok ehhez sok sikert!”

tette hozzá Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója.

Miért kell középvállalatoknak a tőkepiac, a nyilvános megjelenés?  
A hazai kis- és középméretű vállalatok külső finanszírozási szerkezete többnyire hitelen alapul. Az utóbbi években európai uniós kezdeményezések révén lehetőség nyílt középvállalatoknak tőkeágon forráshoz jutni különböző kockázatitőke-alapokon keresztül. Mégis, számos középvállalat nem szívesen von be olyan tulajdonosokat, akik aktívan részt szeretnének venni a cég mindennapi működésében, ahogyan az a kockázatitőke-befektetéseknél jellemző. A nyilvános működés lehetővé teszi, hogy a tőkebevonás során a vállalat egy szórtabb befektetői szerkezetet építsen ki, és a tulajdonosi irányítást csak az általa meghatározott mértékben adja át az új befektetőknek, ehhez nyújt segítséget a BÉT Xtend.

A Naturland márkanév közel 3 évtizede, mint bizalmi márka, az élet legfontosabb területén, az egészségben van jelen. A társaság büszke a magyarországi kis- és középvállalati gyógyszergyártási kultúrájára, a tudományt a hagyományokkal ötvöző készítményeire.

A Naturland Magyarország Kft. teljes körű gyógyszergyártási tevékenységet végez a kutatás-fejlesztéstől kezdve, a termékengedélyeztetésen és a gyártáson keresztül az önálló nagykereskedelmi tevékenységig. A kenőcs, oldat, tabletta, kúp, szemészeti alapoldat gyógyszerkészítmények gyártására, gyógyszeralapanyagok kiszerelésére a gyógyszer, gyógyászati termék nagykereskedelmére gyógyszergyártási és önálló gyógyszer nagykereskedelmi engedélyekkel rendelkezik. Készítményei a gyógyszertárak mellett saját kereskedelmi képviselőivel és szállító járműveivel fitotékákba, drogériákba, hazai és nemzetközi FMCG hálózatokba is eljutnak. A több mint 400 féle törzskönyvezett gyógyszer, gyógyszeralapanyag, étrend-kiegészítő, kozmetikum, tea fejlesztése és gyártása során felhalmozott tudását hazai és nemzetközi gyógyszeripari bérmunka partnerei is igénybe tudják venni.

A Társaság gyógyszereivel és egészségmegőrző készítményeivel hozzájárul az életminőség javításához. Termékeinek megvásárlásával együtt nem csak egy terméket, hanem az egészségtudatos életmód kialakításához szükséges információkat és élményt is ad. Hisznek abban, hogy a népi gyógyászatból és a magyar gyógynövények használatából adódó, évszázadok alatt összegyűjtött tapasztalat olyan érték, amelyet őrizni és továbbadni kell. Ennek érdekében mindent megtesznek, hogy a magyar gyógynövénykincset - azok felhasználását az egészségtudatos életmódra való törekvésben - megőrizzék és továbbadják.

A társaság célja, hogy a készítményeikkel szemben támasztott elvárások mindenkor feleljenek meg a hazai és nemzetközi piac igényeinek. A Naturland ereje a közel 200 munkatárs tudásának és tapasztalatának összessége, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a Naturlandot mint innovatív gyógyszergyártót ismerjék meg.