BÉT_Sundell csengetés.png

A Budapesti Értéktőzsde hétfőn tartotta meg a SunDell Estate Nyrt. részvényeinek tőzsdei bevezetését szimbolizáló kereskedésindító csengetést, amelynek keretében 1 millió darab, egyenként 100 forint névértékű SunDell törzsrészvény (Ticker: SUND) került bevezetésre az immár 16 kibocsátót számláló Standard kategóriába. A rendezvényt a koronavírus járványból adódóan, az elmúlt alkalmakhoz hasonlóan digitális formában, a BÉT Facebook felületén kísérhették figyelemmel az érdeklődők. Az ünnepségen Vikor Áron és Piukovics András, illetve Piukovics István a SunDell vezetői és az egyik meghatározó tulajdonos képviselője mellett Máté-Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese, illetve a tőzsdei bevezetés előkészítését segítő EY Magyarország és a Concorde MB Partners képviselői, Várszegi Sarolta és Michaletzky Márton vettek részt.

A SunDell Estate tevékenysége a saját tulajdonú ingatlanok adásvételétől, bérbeadásától és üzemeltetésétől kezdve, az épületépítési projektek szervezésén, az ingatlankezelésen és építményüzemeltetésen át a vagyonkezelésig terjed. A társaság dinamikus növekedési történettel rendelkezik: a 2018-as alapítást követően a 2019-es évben már 7,67 milliárd forintos árbevételt, illetve 1,99 milliárd forintos adózott eredményt értek el. 2019 januárja óta szabályozott ingatlanbefektetési elővállalkozásként tartják számon a vállalatot, így az idei év elsődleges célja e folyamat lezárása, azaz a szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (SZIT) alakulás a SunDell Estate számára.

 „Büszkeséggel tölt el minket, hogy növekedésünk újabb szakaszaként immár a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájának legújabb kibocsátójaként beszélhetünk a SunDell Estate-ről. Társaságunk alapítása óta határozott célunk volt a tőzsdei megjelenés által biztosított lehetőségek mielőbbi kiaknázása a növekedési tervek megvalósítása érdekében, emellett a szabályozott ingatlanbefektetési társasággá való alakulás folyamatának sikeres lezárására is minden adottá válik, amely egyértelműen az idei év fókuszpontja számunkra. Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik hozzájárultak ennek a fontos lépcsőfoknak az eléréséhez.” – mondta Piukovics András, a SunDell Estate Nyrt. vezérigazgatója.

„A SunDell Estate tőzsdei bevezetése egy újabb örömteli mérföldkő a Budapesti Értéktőzsde ötéves stratégiájának megvalósításában, amelynek kiemelt céljai között szerepelt a hazai, feltörekvő vállalatok tőzsdére lépésének ösztönzése, támogatása. A SunDell dinamikus növekedése és tőzsdei megjelenése rendkívül inspiráló történetként szolgálhat azon cégvezetők számára, akik a tőzsde segítségével terveznek szintet lépni. Sikeres kereskedést, illetve további töretlen fejlődést kívánunk!” – tette hozzá Máté-Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese.

A SunDell Estate Nyrt.-ről

A Kibocsátó 2018. december 31-ei hatállyal, a Nerium Park Kft. átalakulásával jött létre. A Kibocsátó fő tevékenysége építési beruházások megvalósítása, lakóépületek építtetése, értékesítése, valamint bérbeadása. A Kibocsátó fő tevékenységét Magyarországon, Budapest közigazgatási határain belül végzi, elsősorban Budapest kertvárosias övezeteiben. A Kibocsátó az építési beruházásokat saját tulajdonú, beépítetlen ingatlanokon hajtja végre. A beépítetlen telkeket a Kibocsátó megvásárolja, azokon tulajdont szerez, majd tevékenysége a később eladásra, illetve bérbeadásra szánt ingatlanok megépítésére vonatkozó projektek megvalósítására korlátozódik, valamint a lakások, irodák, üzletek, egyéb helyiségek értékesítésére, illetve bérbeadására. A Társaság jelenleg még szabályozott ingatlanbefektetési elővállalkozásként működik, de a tervek szerint a közeljövőben SZIT-té alakul.

A SZIT-ekről

A szabályozott ingatlanbefektetési társaság (SZIT) egy külföldön meghonosodott, Észak-Amerikában és Európa több országában REIT néven ismert vállalkozási forma, amely Magyarországon a 2011. évi CII. törvény kihirdetésével került a szabályozásba. Olyan tőzsdén jegyzett ingatlanvállalatokat jelöl, amelyek különböző adóelőnyöket élveznek, cserébe viszont számos kritériumnak kell megfelelniük: többek között meghatározott tevékenységi körrel, 5 milliárd forint induló tőkével és megfelelő mértékű, legalább 25 százalékos közkézhányaddal kell rendelkezniük, eredményük nagy részét pedig osztalékként kell kifizetniük, kivéve, ha a részvényesek ennek ellenkezőjéről döntenek.
A Budapesti Értéktőzsdén jelenleg három SZIT-ként nyilvántartott társaság papírjával lehet kereskedni: a Graphisoft Park SE, a BIF Nyrt. és a Finext Nyrt.