NAP_Nyrt_csengetes_20211021

Ünnepélyes kereskedésindító csengetési ceremónia keretében mutatkozott be a BÉT Xtend parkettjén a naperőművi energiatermelésre specializálódott NAP Nyrt. A rendezvényen Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója, Vadas László, a NAP Nyrt. igazgatóságának elnöke, Gál Tamás, a NAP Nyrt. vezérigazgatója, valamint Szot Márton, a tőzsdei bevezetést tanácsadóként segítő K&H Bank Zrt. vállalati pénzügyekért felelős igazgatója vett részt.

A bevezetést megelőzően a NAP Nyrt. két körben hajtott végre sikeres zártkörű tőkeemelést, amelyek keretében a társaság 2,55 milliárd forintot vont be. A társaság igazgatósága – egy múlt heti közzététel szerint - a további növekedés finanszírozása érdekében újabb tőkeemelésekre tett javaslatot, amelyekről várhatóan a 2021. november 15-re összehívott közgyűlésen fog döntés születni.

A NAP Nyrt. megalapítása óta céltudatosan készül a tőzsdei jelenlétre. Ezen törekvést elősegítendő az elmúlt egy évben több, a BÉT középvállalati szolgáltatáspalettájának részét képező programban is részt vett: 2020 decemberében a BÉT feltörekvő vállalatok és befektetők együttműködését elősegítő exkluzív rendezvényén, a BÉT Xmatch-en mutatkozott be, majd sikeresen vett részt a középvállalatok tőzsdei bevezetésének finanszírozását elősegítő Mentor Programban.

A vállalat 2020 októberi megalapításakor az alapítók célja egy olyan, a befektetők széles köre számára elérhető, hosszú távon osztalékfizető képességgel bíró befektetési célpont létrehozása volt, amely kizárólag zöld energiatermeléssel foglalkozik és így az ESG fókusszal is rendelkező befektetők számára új lehetőséget kínál. Ennek mentén az egyelőre magyarországi fókusszal működő vállalat működését és üzleti modelljét a fenntarthatóságot szem előtt tartva alakították. Portfóliójába jelenleg 30 darab, összesen 15 megawatt teljesítményű naperőmű tartozik. A további dinamikus bővülés érdekében a társaság akvizíciókra épülő növekedési stratégiát követ, céljuk portfóliójuk 100 megawattra történő növelése a következő két évben, amelyet a tőkeági forrásbevonás is jelentősen támogathat.

Az energiaszektor magas tőkeintenzitása miatt kihívást jelent a növekedés finanszírozása, ugyanakkor meggyőződésünk, hogy a tőzsdei jelenlét, és ezáltal a tőkepiaci forrásokhoz való hozzáférés segít megvalósítani céljainkat. Úgy gondolom, a NAP Nyrt. hiánypótló befektetési lehetőség lehet a hazai piacon: a felelős és fenntartható befektetéseket kereső, a befektetési portfólió kialakítása során az éghajlati és környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő magán- és intézményi befektetőknek egyaránt alternatívát nyújthat, emellett hosszú távon, a hozamkörnyezet alapján vonzó osztalékpapírrá válhat. Ezúton szeretném megköszönni a Budapesti Értéktőzsde, a Gárdos, Mosonyi, Tomori Ügyvédi Iroda és a K&H Bank támogatását. – Reméljük, hogy minél többen csatlakoznak hozzánk azon az úton, amely egy nemzetközi szinten is látható méretű, magas hatékonysággal működő napenergiatermelő vállalat felépítéséhez vezet.”  

– jelentette ki Vadas László, a NAP Nyrt. igazgatóságának elnöke a társaság részvénykereskedelmének elindulása kapcsán.

A NAP Nyrt. nyilvános megjelenése jelentős mérföldkő az alternatív energia szektor hazai térhódításában, amelynek ösztönzése fontos a Budapesti Értéktőzsde számára is. A NAP újabb alternatívát kínálhat a fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartó befektetők számára. Jelentős eredményként könyvelhetjük el a BÉT-en továbbá, hogy rövid időn belül egy újabb feltörekvő hazai középvállalatot tudhatunk a BÉT Xtend piacán. Ez is bizonyítja, hogy a hazai vállalati kultúrában egyre hangsúlyosabb szereppel bír a tőkepiaci finanszírozás, mint a növekedés eszköze.”

– mondta el Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

Miért kell középvállalatoknak a tőkepiac, a nyilvános megjelenés?

A nyilvános működés lehetővé teszi, hogy a tőkebevonás során a vállalat egy szórtabb, a kockázatitőke-befektetéseknél kevésbé koncentrált befektetői szerkezetet építsen ki, és a tulajdonosi irányítást csak az általa meghatározott mértékben adja át az új befektetőknek. Ehhez nyújt segítséget a BÉT középvállalati platformja, a BÉT Xtend.