2018. szeptember 6. és 8. között, Debrecenben rendezik meg az 56. közgazdász-vándorgyűlést, a magyar közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciáját. Csütörtökön Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke „Közép-Európa ideje”, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pedig „Innovációs és stratégiai elképzelések” címmel tartottak előadásokat. Pénteken a társaság egyes szakosztályainak üléseire kerül sor.

A Felelős Vállalatirányítás szekciót Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója, a szakosztály elnöke vezette, és a Budapesti Értéktőzsde idén átdolgozott felelős társaságirányítási ajánlásait is bemutatta. „A Budapesti Értéktőzsde új kibocsátói ajánlásai a vállalat, a részvényesek és a társaság tágabb környezetének érdekeit hivatottak összhangba hozni, annak érdekében, hogy kibocsátóink működése valóban tartós értékteremtésre irányuljon” – mondta az elnök-vezérigazgató.

A társaságirányítás gyakorlati tapasztalatairól dr. Bodzási Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetője, ifj. Chikán Attila, a BÉT-en jegyzett ALTEO Nyrt. vezérigazgatója, Lukács Ákos, a Deloitte fenntarthatósági tanácsadásért felelős menedzsere, valamint Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub elnöke is beszámoltak. A beszélgetésen elhangzott: az üzleti etika ott kezdődik, ahol a jogszabályok véget érnek – a felelős társaságirányítási ajánlások ezen követelmények teljesítéséhez nyújtanak mankót. Kaphat-e például bónuszt árfolyamemelkedés után a befektetési kapcsolattartásért felelős igazgató? A döntésben segítenek az ajánlások, amelyek szerint a javadalmazási rendszerek az érintetteket nem ösztönözhetik kizárólag a részvényárfolyam rövid távú maximálizálására. Szintén fontos, hogy az ajánlásoknak való megfelelés miatt felvett gyakorlatok később a menedzsmentet is segítik, a kialakított compliance funkció például hasznos visszacsatolásokat adhat a vállalatvezetésnek.

A BÉT már 2002-ben elkezdte kidolgozni felelős vállalatirányítási kódexét, 2004 óta pedig Felelős Vállalatirányítási Bizottsága is működik, többek között a társasági jog továbbfejlesztése érdekében. 2018 hasonlóan fontos mérföldkő; a bizottság teljes mértékben átdolgozta és aktualizálta a Felelős Társaságirányítási Ajánlásokat, hogy a kibocsátók éves jelentései pontosan azokat az információkat tartalmazzák, amelyek korrekt képet festenek a cégek irányítási rendszereiről és azok jogszabályoknak, befektetői elvárásoknak való megfeleléséről.