Miután 2017 őszén elindult a Budapesti Értéktőzsde multilaterális kereskedési rendszereként (MTF) működő Xtend piaca, időszerűvé vált, hogy a BÉT felülvizsgálja a szabályozott piacán a részvényekre jelenleg alkalmazott kategóriarendszert, a belépési és a folyamatosan teljesítendő kritériumokat, valamint az egyes kategóriák közötti átjárás módozatait. Az új piaci struktúra lényege az, hogy a szabályozott piacon maradjanak, illetve nagyobb számban jelenjenek meg a tőzsdei szereplésre mind méretükben, mind életciklus szempontjából legalkalmasabb, érettebb kibocsátók. Ugyancsak fontosak a nemzetközi gyakorlat vizsgálatából levont következtetések és az a törekvés, hogy egy versenyképes, könnyen áttekinthető, befektetők és kibocsátók számára is megfelelő szabályozási környezet kerüljön kialakításra.

A módosítások legfontosabb elemeit dr. Szalay Rita, a BÉT kibocsátói területének igazgatója mutatta be a rendezvényen.

• A BÉT igazgatósága és a kibocsátói érdekképviseletet ellátó Kibocsátói Bizottság már elfogadta a változtatásokat, a BÉT Általános Üzletszabályzatának módosításához szükséges felügyeleti jóváhagyást követően az új szabályozás várhatóan 2019. január 1-jén lép hatályba az új belépők számára. A már tőzsdére bevezetett kibocsátókra 1 év türelmi idő vonatkozik, így rájuk 2020. január 1-től lesznek érvényesek a módosítások.
  • Belépési küszöbök meghatározása a Standard kategóriába történő belépéshez:
    • A vállalat árfolyamértéke el kell, hogy érje a 250 millió forintot.
    • Legalább 10%-os közkézhányad szükséges (vagy 100 millió forint értékű papír forogjon „közkézen” vagy a vállalat legalább 100 tulajdonossal kell, hogy rendelkezzen).
    • Az adott vállalat legalább 1 év lezárt üzleti évvel kell, hogy rendelkezzen.
  • Megszűnik az eddigi kettős rendszer, amelyben más kritériumok voltak érvényben a bevezetésekre és mások a kategória-felülvizsgálatokra. Ezt követően az árfolyamérték és közkézhányad minimumok folyamatos fenntartását ellenőrzi majd a BÉT féléves felülvizsgálatok keretében mind a Prémium, mind a Standard kategóriában.
  • Megszűnik a nyilvános tranzakció követelménye a Standard kategóriában.
  • Az új szabályozás életbelépése után megszűnik a T kategóriába történő belépés lehetősége, helyette a BÉT Xtend piac várja a főpiac „előszobája” iránt érdeklődő vállalkozásokat.

A módosításokat széleskörű piaci konzultáció előzte meg, így a BÉT reményei – és a résztvevők visszajelzései – szerint az új részvénykategória szabályok egy olyan átlátható, logikus rendszert alkotnak majd, amely nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét és a befektetői érdekek védelme mellett a kibocsátók számára is egyszerűbb lesz, ami hozzájárul a BÉT piacainak vonzóbbá tételéhez.

A BÉT Kibocsátói Fórum rendezvényen az új Felelős Társaságirányítási Ajánlások részleteit dr. Bodzási Balázs, a BÉT Felelős Társaságirányítási Bizottságának elnöke ismertette.

A Budapesti Értéktőzsde először 2004-ben tette közzé Felelős Vállalatirányítási Ajánlásait, amelyeket 2012-ben a Felelős Társaságirányítási Ajánlások váltottak fel. Az elmúlt hat évben az Ajánlások nem módosultak, így időszerűvé vált azok aktualizálása. Az új Ajánlások 2018. augusztus 1-jével léptek hatályba, és az alábbi fő törekvésekre koncentráltak:

• az időközben bekövetkezett jogszabályi módosítások lekövetése;
  • az Ajánlások szerkezetének átláthatóvá tétele (megmaradt a „betart vagy indokol” elv, valamint kiszűrésre kerültek a jogszabályi duplikációk);
  • kiemelt szempont lett a kisbefektetők joggyakorlásának elősegítése (beleértve a távolról történő joggyakorlást).