A több mint húsz éves múltra visszatekintő BÉT Legek rendezvény keretében idén is 22 kategóriában díjazta a tavalyi, rendkívüli gazdasági helyzetben is kimagasló teljesítményt nyújtó tőkepiaci szereplőket a Budapesti Értéktőzsde. A díjak odaítélése a korábbi évekhez hasonlóan a Tőzsdei Tanácsadó Testület tagjaiból álló szakmai zsűri döntése alapján történt, míg az „Az év online hazairészvény-kereskedési platformja” díj győztese ismét a nyilvánosan zajló online szavazás eredményei alapján került kiválasztásra. A díjak a tőkepiaci mérföldkövek, emlékezetes teljesítmények szimbólumaiként funkcionálnak, odaítélésükkel a BÉT célja a további fejlődés ösztönzése.

A rendezvény a járványhelyzetből adódóan a hagyományos gálaesemény helyett idén online formában, ugyanakkor a személyes esemény előnyeit is megőrizve került megrendezésre. A díjak átadásáról kisfilmek kerültek rögzítésre, amelyek a Budapesti Értéktőzsde online felületein – honlapján, illetve Youtube csatornáján – már elérhetők. Így a rendezvénybe, a korábbi évek gyakorlatával szemben, ezúttal a résztvevőkön túl a tőzsde iránt érdeklődők is betekintést nyerhetnek.

A díjazottak

A javasolt egészségügyi intézkedéseket figyelembe véve két napra bontott díjátadó ceremónia első napján dr. Patai Mihály, a Budapesti Értéktőzsde elnöke köszöntötte a díjazottakat.

Az OTP Bank a tavalyi, a társaság számára 3 díjat eredményező BÉT Legek után ezúttal is különösen eredményesnek bizonyult: „Az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója”, valamint a „Kibocsátói transzparencia” díjat is dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója vehette át. A nap folyamán emellett többek között átadásra kerültek a Növekedési Kötvényprogramhoz kapcsolódó díjak, amelyeket az ALTEO Nyrt. és a Raiffeisen Bank Zrt. nyert el.

A második nap Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatójának köszöntőbeszédével vette kezdetét. A minden évben fokozott figyelemmel kísért „Befektetői tudatosság terjesztéséért” járó díjat idén az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a BÉT edukációs leányvállalata, a Budapesti Institute of Banking közösen nyerte el, a díjat György László, az ITM államtitkára és Fábián Gergely, a BIB vezérigazgatója vette át. A nap díjazottjai között szerepelt többek között „Az év alaptőke-emelése” kategóriában élen végzett AutoWallis Nyrt., „Az év legnagyobb árfolyam-emelkedését elérő papír kibocsátója Prémium kategóriában” első helyezettje, a Masterplast Nyrt., a „Kibocsátói transzparencia mid-cap díj” idei győztese, a Graphisoft Park Nyrt., vagy „Az év részvénykibocsátója a BÉT Xtend piacon”, a Gloster Infokommunikációs Nyrt. is.

„Az év hazairészvény-kereskedési platformja” kategória idei nyertese a legtöbb érvényes szavazat alapján a KBC Securities MobilBroker/WebBroker online kereskedési rendszere lett.

BÉT Legek 2020 - Díjazottak
Kategória Díjazott
A hazai tőkepiac fejlesztéséért életműdíj Hernádi Zsolt, MOL Nyrt.
Felelősségvállalás, fenntarthatóság, felelős vállalatirányítási díj MOL Nyrt.
Növekedési Kötvényprogram kibocsátói díj ALTEO Nyrt.
Növekedési Kötvényprogram befektetési szolgáltatói díj Raiffeisen Bank Zrt.
Az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége ​Erste Befektetési Zrt.
Az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója OTP Bank Nyrt.
Az év alaptőke-emelése AutoWallis Nyrt.
Az év részvényalap-kezelője MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt.
Az év jelzáloglevél kibocsátója OTP Jelzálogbank Zrt.
Kibocsátói transzparencia díj OTP Bank Nyrt.
Befektetői tudatosság terjesztéséért díj Innovációs és Technológiai Minisztérium, Budapest Institute of Banking
Az év legnagyobb árfolyam-emelkedését elérő papír kibocsátója prémium kategóriában Masterplast Nyrt.
Az év legnagyobb forgalmú határidős BUX index-kereskedő cége Random Capital Broker Zrt.
Az év legnagyobb forgalmú határidős részvénykereskedő cége Erste Befektetési Zrt. 
Az év legnagyobb forgalmú határidős devizakereskedő cége Raiffeisen Bank Zrt.
Az év befektetési szolgáltatója 1. Concorde Értékpapír Zrt.
2. Equilor Befektetési Zrt.
3. OTP Bank Nyrt.
Az év hazairészvény-kereskedési platformja MobilBroker - WebBroker - KBC Securities
-Az év banki kötvénykibocsátója Magyar Export-Import Bank Zrt.
Kibocsátói transzparencia mid-cap díj Graphisoft Park Nyrt.
A legjobb befektetői kapcsolattartó Réthy Róbert (MOL Nyrt.)
Az év részvénykibocsátója a BÉT Xtend piacon Gloster Infokommunikációs Nyrt.
Az év adatszolgáltatója RND Solutions Zrt.

A BÉT Legek díjakról és rendezvényről

A Budapesti Értéktőzsde több mint húsz éve, minden évben megrendezi a hazai tőkepiac legkiemelkedőbb éves teljesítményeit díjazó eseményét, a BÉT Legeket. A díjak odaítéléséről a Tőzsdei Tanácsadó Testület tagjaiból álló szakmai zsűri dönt. A legtöbb kategóriában kvantitatív módszertan (például forgalmi adatok) alapján lesz eredmény és kerülnek díjazásra a legjobbak. Az év hazairészvény-kereskedési platformja kategóriánál a beérkezett pályázatok, valamint a felhasználók értékelése alapján állapítják meg a győztest.