A Wizz Air Európa legdinamikusabban növekvő és legzöldebb diszkont légitársasága, amely nagyon erős magyarországi jelenléttel bír. A Wizz Air 2003-ban alakult, az első járatát 2004. május 19-én, Katowicéből indította. Mára stabil növekedésének köszönhetően Közép- és Kelet-Európa vezető légitársaságává vált, amely 134 repülőgépből álló flottájával több, mint 960 útvonalat kínál utasainak több, mint 260 repülőtérről. Jelenleg a Wizz Air fiatal flottájának köszönhetően a legalacsonyabb utasonkénti szén-dioxid-kibocsátással rendelkezik, és tervezi ennek további 33 százalékkal való csökkentését 2030-ig.

A Wizz Air Holdings részvényeit 2015 februárja óta a Londoni Értéktőzsdén is jegyzik.

A mai napon elindult a kereskedés a társaság részvényeivel a tőkeerős európai nagyvállalatok részvényeihez devizaátváltási költségek nélküli hozzáférést biztosító BÉTa Piacon. A vételi és eladási ajánlatok jegyzését az OTP Bank végzi.

A társaságunk növekedésében fontos szerepet töltött be a tőkepiaci finanszírozás. Ezért örömmel tölt el, hogy a magyar befektetők a Budapesti Értéktőzsdén keresztül elérhetik részvényeinket, és így részesedni tudnak a Wizz Air sikereiből”

– mondta Váradi József, a Wizz Air Holdings társalapítója és elnök-vezérigazgatója.

Nagy lelkesedéssel vettünk részt a Wizz Air BÉTa piaci bevezetésében, hiszen a hazai piac fejlesztése elsődleges szempont nálunk. A BÉTa piaci termékekben árjegyzőként külföldi tőzsdéken kereskedett értékpapírokat teszünk hazai befektetőknek forintban elérhetővé, így mentesülnek a devizaváltás és tartás költségeitől és problémáitól, miközben összességében továbbra is euróban, dollárban, illetve mostantól fontban lesz a pénzük befektetve. Örülünk, hogy a BÉTa piaci bővítésben a Wizz Air-re esett a választás, amely a magyar gazdaság egyik legnagyobb sikertörténete az elmúlt 10 évben. Reméljük, a jövőben további BÉTa piaci bővülésben vehetünk majd részt”

- jelentette ki a sajtóeseményen Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Örömmel köszöntöm a Wizz Air-t a Budapesti Értéktőzsdén! A sikeres légitársaság nagyszerű példa a stratégiai vezetésre és a növekedés tőkepiacokon keresztül történő finanszírozására. Emellett a Wizz Air nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóság elveinek megvalósítására - ez a terület a BÉT stratégiájának is fontos részét képezi: nemrég publikáltuk a BÉT ESG Guide-unkat, amely jelenleg nyilvános konzultáció alatt áll, frissítettük a Felelős Társaságirányítási Ajánlásainkat és ma új ESG ETF termékek kereskedését is elindítottuk. A Wizz Air egy nagyon erős márka Magyarországon, és örömmel tölt el, hogy a magyar befektetők közvetlenül a platformunkon férhetnek hozzá a Wizz Air részvényeihez!”

– tette hozzá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

A BÉTa Piacról

A Budapesti Értéktőzsde BÉTa Piacán lehetőség nyílik a befektető számára külföldi részvényekkel és ETF-ekkel történő kereskedésre. Az itt elérhető pénzügyi instrumentumok teljesen azonosak a külföldi piacokon forgó papírokkal. A kereskedés forintban zajlik, így devizaátváltási költségek nélkül biztosít hozzáférést számos európai nagyvállalat külföldi pénznemben kibocsátott részvényeihez. A BÉTa Piacon regisztrált külföldi értékpapírok likviditását árjegyzők biztosítják, akik szerződésben vállalnak kötelezettséget vételi és eladási ajánlatok jegyzésére. Az árjegyzés segít abban, hogy a befektetők bármikor találjanak vételi és eladási ajánlatot a külföldi instrumentumokban a piaci viszonyoknak megfelelő árfolyamon. A BÉTa Piac nyitva tartása, a kereskedés és elszámolás szabályai, a kereskedési szakaszok, az ajánlatok típusa és érvényessége megegyeznek a Tőzsde Részvény Szekciójában alkalmazottakkal. A befektetők által elért árfolyamnyereség a BÉT tőzsdei piacán elért árfolyamnyereséghez hasonlóan adózik. Az ügyletek teljesítését a KELER KSZF Zrt. garantálja.