A Magyar Nemzeti Bank és a többségi tulajdonában lévő Budapesti Értéktőzsde közvetlenül, illetve közvetve a KELER Zrt-n keresztül megközelítőleg 53,33 százalékos, illetve 46,67 százalékos részesedéssel rendelkezik a KELER KSZF-ben. Az IRGIT a TGE – Lengyelország áru- és energiatőzsdéje – 100 százalékos tulajdonában lévő leányvállalata, amely egyúttal a Varsói Értéktőzsde teljes tulajdonát képezi.

A felek által elfogadott szándéknyilatkozat szerint a TGE várhatóan az újonnan alapítandó Central Post-Trade Solutions többségi tulajdonosa lesz. A tervezett ügylet megvalósulásának előfeltétele a KELER KSZF és az IRGIT átvilágítása, és ezt követően a felek megállapodása a Joint Venture szerződés feltételeiben, melynek aláírására a határidő 2022. szeptember 30.

A BÉT stratégiai terveivel összhangban a KELER KSZF és az IRGIT részvételével egy regionális elszámolási holding létrehozása valamennyi fél számára lehetővé teszi a post-trade infrastruktúra megerősítését és új üzleti lehetőségek feltárását”

- mondta Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.