A nyár végére felgyorsult a részvénypiacokan március óta tartó emelkedő trend, annak ellenére, hogy a legtöbb fejlett ország sok évtizede nem látott második negyedéves gazdasági visszaesésről számolt be, miközben a járvány újabb hullámával is szembe kell nézni, így a kilábalás időpontja és mértéke bizonytalanabb lett. A befektetők optimizmusa azonban egyelőre határtalan: a Nasdaq Composite mellett immár az S&P 500 index is megdöntötte korábbi legmagasabb értékét, majd a hónap során újabb és újabb csúcsokat ért el.

A jó hangulat az európai piacokon is érezteti hatását, bár messze nem olyan mértékű a szárnyalás, mint az amerikai piacokon. A nemzetközi trendnek megfelelően a hazai piac is emelkedett: a BUX 34 851 pontot ért el az előző havi 34 692 pont után.

BÉT_2020_szeptember_sajtóközlemény_1.png

Az emelkedés motorja a Richter volt: a gyógyszergyári részvény 6775 forintról 7270 forintig, több mint 7 százalékkal erősödött, a hónap során egyben el is érte mindenkori legmagasabb értékét, ezzel az idei év eddigi részében messze a legsikeresebb blue chip lett. A papír forgalma 35 milliárd forint volt, az összforgalom 21 százalékát adta, ezzel a második helyre került.

Első helyen most is az OTP végzett 93,8 milliárd forinttal, a bankpapír az összforgalom 57 százalékát adta. A szokásosnál nagyobb arány egyik oka lehet, hogy a bank jelentős mennyiségű sajátrészvényt vásárolt az általa már kedvezőnek tekintett árszinteken, a részvény ára 3,4 százalékkal 10 040 forintra csökkent a hónap során. A Magyar Telekom papírja ugyanakkor az előző hónaphoz hasonlóan viszonylag alacsony, 2,8 milliárdos forgalmat bonyolított, ára fél százalékkal csökkent 366 forintig. A Mol ára is lejjebb került 2,4 százalékkal, 1676 forintig.

BÉT_2020_szeptember_sajtóközlemény_2.png

A teljes forgalom 164 milliárd forint volt, az egy napra jutó átlagforgalom 8,6 milliárd forint, ami 7,7 százalék bővülés az előző hónaphoz képest.

BÉT_2020_szeptember_sajtóközlemény_3.png

A brókercégek rangsorában a Wood került az élre 91,8 milliárd forintos duplikált forgalommal, ami a teljes forgalom 28 százalékát jelentette. Második lett az Erste 80 milliárddal, a teljes forgalom közel negyedét adva, őt követi a Concorde 66,6 milliárdos forgalommal.

BÉT_2020_szeptember_sajtóközlemény_4.png