Az októbernek rossz híre van a tőzsdéken, a 12 hónap közül ebben a 31 napban a legrosszabb a nemzetközi tőzsdék történelmi teljesítménye. Az átok ezúttal is hatott, mert a fejlett piaci tőzsdék az idén is rosszul teljesítettek a tizedik hónapban (némi gyógyír lehet a befektetőknek, hogy a történelmileg legjobbnak számító december és január is nagyon közeledik már).

Ezúttal sajnos szinte kizárólag a kockázatok erősödését lehetett észlelni a nemzetközi gazdasági hírekben, az elhúzódó brexit-tárgyalások, a nyersanyagárak szempontjából kritikus Oroszország, Szaúd-Arábia és Irán nemzetközi konfliktusai és izolációja, az olasz makrogazdasági problémák, a szélesedő kereskedelmi háború és a 9 éve nem látott rekordalacsony kínai gazdasági növekedési adat egyaránt bizalomvesztéshez vezettek. Olykor kifejezetten erős volt a nemzetközi pesszimizmus, ezúttal még az „örökös” húzópapírok, vagyis az amerikai technológiai részvények is negatívabb megítélés alá estek.

A borúlátás alól egy ideig a Budapesti Értéktőzsde részvényszekciója sem tudta teljesen függetleníteni magát, de szerencsére azért a sok pozitív társasági hír miatt relatív értelemben a mi parkettünk felülteljesített. Októberben végül összességében a Budapesti Értéktőzsde indexe 37 155 ponton zárt.

oktober01

Ami a BÉT saját híreit illeti: októberben 19 tagúra bővült a Prémium Kategória, az ingatlanpiacon aktív BIF Nyrt. ugrott szintet és került át a top-ligába. A BÉT Xtend piac körül is új hírek láttak napvilágot. A Megakrán mellett a CyBERG Corp Nyrt. (KAJAHU) is regisztrált. A tőzsdére lépést fontolgató hazai vállalatoknak fontos információ, hogy ismét lehet jelentkezni a BÉT ELITE Programjára.

Szintén a tőzsdei kategóriák kérdéséhez tartozik, hogy amennyiben a felügyeleti jóváhagyás is megérkezik, 2019. január 1-től új szabályoknak kell megfelelni a BÉT egyes kategóriájában. A változás elsősorban a kibocsátók szempontjából fontos, az egyes kasztokhoz tartozó paraméterek az összesített árfolyamértékre, a minimális közkézhányadra, illetve a lezárt üzleti évek számára vonatkoznak.

Ami pedig az októberi adatokat illeti: a BÉT részvényszekciójában a nemzetközi trendeknek leginkább kitett blue chipek árfolyama többnyire stagnált vagy kismértékben változott, igaz a változás inkább csak jelképes volt.

Az OTP 0,2 százalékos korrekcióval, 10 300 forinton zárta a kereskedést. A harmadik negyedéves gyorsjelentését október 31-én közzé tevő MOL 0,2 százalékos növekedéssel gyakorlatilag stagnált, a befektetők örömmel nyugtázhatták, hogy a magyar olajipari multi az utóbbi három év legjobb riportját publikálta. A Richter Gedeon 2,3 százalékkal növekedett októberben, 5 330 forinton zárt.

oktober02

A kisebb forgalmú papírok közül az október több cég életében is emlékezetes árrobbanást hozott. A 4iG informatikai cég kurzusa két és félszeresére drágult, 1 180 forintig lőtt ki. Az Opus és az Appeninn árfolyama 10-10 százalékkal csökkent.

A kibocsátók forgalmi listáját az OTP 109,5 milliárd forintos értékkel vezette, ez a teljes forgalomból ezúttal 46,7 százalékos arányt jelentett. A MOL forgalma 50,6 milliárd forintot tett ki és a Richter Gedeonra is 37,7 milliárd forint értékben született kötés.

Az összesített októberi forgalom 234,6 milliárd forintot ért el, vagyis megelőzte a szeptemberi 208,9 milliárd forintot, és meghaladta a bázis 233,7 milliárd forintos kereskedési értéket is.

A 11,2 milliárd forintos napi átlagos kereskedési érték magasabb volt, mint a megelőző hónap 10,4 milliárd forintos egy napra jutó forgalma.

oktober03

A befektetési szolgáltatók versenyének aranyérmét a szokásos magabiztossággal szerezte meg a Concorde Értékpapír, de az éllovas 133 milliárd forintos forgalmát ezúttal egész jól megközelítette a Wood & Company 120,5 milliárd forintos duplikált forgalma, a bronzérem pedig az Erstének jutott, 68,3 milliárd forintos értékkel.

oktober04