A részvénypiacokon március óta tartó emelkedő trendet októberben korrekció szakította meg, amely összességében már aktuális volt különösen az amerikai tőzsdéken, hisz ilyen hosszú fellendülés még kiváló gazdasági helyzetben is ritka, a mostanihoz hasonló válsághelyzetben pedig példátlan. Ráadásul Európában kiteljesedett a járvány második hulláma, amely sok országban kisebb-nagyobb korlátozásokat hozott, lassítva a válságból való kilábalás ütemét. A tavaszi-nyári fellendülést vezető amerikai részvénypiacokon kisebb volt a csökkenés, Európában azonban az indexek többsége a májusi szintekre esett vissza.

A trendet követve a BÉT-en is estek az árak, bár kisebb mértékben, mint a kontinens nagyobb piacain: a BUX 32 924 pontról 32 279 pontig esett, ami 2 százalék.

BÉT_oktober_1.png

A csökkenés jórészt a Molnak volt köszönhető: az újra tomboló járvány keresletcsökkenést és így áresést hozott az olaj piacán, így általában az olajcégeket is kerülik a befektetők. A Mol ára 1691-ről 1527 forintig csökkent. Az OTP ugyanakkor, amely 94 milliárd forinttal az összeforgalom 54 százalékát adta a hónap folyamán, az általános iránnyal szemben emelkedni tudott, 9340-ről 9810 forintra, ami 5 százalék.

A második legnagyobb forgalmú részvény a Richter volt az összforgalom 21 százalékával, a gyógyszergyár papírja 6550-ről 6425 forintra esett vissza. A Telekom ára is csökkent 4 százalékkal, ugyanakkor forgalma erősödött az előző havi alacsony szintről: az összforgalom 2 százalékát adta.

BÉT_oktober_2.png

A teljes forgalom 173 milliárd forint volt, ami egy napra vetítve 8,3 milliárd forintot jelent.

BÉT_oktober_3.png

A brókercégek kereskedési rangsorában a Wood végzett az élen 94,3 milliárdos forgalommal, ezzel az összforgalom 27 százalékát adva. Második helyre került az Erste 83,7 milliárddal, őt követi a Concorde 76,3 milliárdos forgalommal.

BÉT_oktober_4.png