Az október “fekete” hónap a globális tőzsdevilágban, és mintha a piacok kezdetben bizonyítani is szerették volna a megfigyelés helyességét, október elején egy erőteljesebb nemzetközi és hazai korrekció indult. Ám a hónap második felében teljesen megfordult a hangulat, a FED újabb kamatvágása és több vezető amerikai részvény (Apple, Facebook, GE) remek negyedéves gyorsjelentése után az amerikai S&P 500 új rekordszintig jutott.

Mindez erős hatással volt a többi tőkepiacra is, és bár a hónap utolsó kereskedési napján kicsit lefelé korrigált a BUX, de összességében a hazai piac is hasított, októberben végül a Budapesti Értéktőzsde indexe 40 601 pontról, 42 160 pontig változott.

BÉT_OKT_01.png

Összességében bár a rövid távú hatások, mint a kereskedelmi háború, az európai lassulás, a nemzetközi konfliktusok negatív nyomást jelentettek a piacokra, de a globális élénkítések, az általános kamatvágási trend és a sok jó vállalati hír erősebb hatásnak bizonyult.

A Budapesti Értéktőzsde részvényszekciójában is megindult a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon. A Mol riportját vegyesen fogadta a piac, az olajipari részvény 37,4 milliárd forintos forgalom mellett 0,8 százalékot emelkedett és végül 2 912 forinton fejezte be az októbert. Sokkal jobb hónapot zárt az OTP, amely 119,7 milliárd forintos forgalom mellett 6,1 százalékkal, 13 570 forintig drágult. A papír új történelmi rekorddal 14 ezer forint fölé is ment a hónapban.

A Richter 40,9 milliárd forintos forgalom mellett 5 460 forintig menetelt, ez 9,9 százalékos emelkedésnek felelt meg.

BÉT_OKT_02.png

A kisebb forgalmú papírok közül a CIG Pannónia volt a legnehezebb helyzetben, a hónap egészében 38,6 százalékot veszített értékéből. Az árampiacon fontos bejelentéseket tett több, a tőzsdén is jegyzett cég, közülük az ELMŰ és az ÉMÁSZ drágult, az Opus Global ebben a hónapban veszített értékéből.

Az összesített októberi részvényforgalom 219 milliárd forintot tett ki, vagyis megfejelte a szeptemberi 176,3 milliárd forintos forgalmat, de elmaradt a bázis 234,6 milliárd forintos kereskedési értékétől.

A 9,96 milliárd forintos napi átlagos kereskedési érték szintén magasabb volt, mint a megelőző hónap 8,4 milliárd forintos egy napra jutó forgalma, ugyanakkor nem érte el a bázis
11,2 milliárd forintos értékét.

A brókercégek versenyfutása ezúttal is szoros eredményt hozott, ezúttal az Erste nyert, 109,7 milliárd forintos duplikált forgalommal. A második helyen végül a Wood & Company végzett 106,2 milliárd forintos forgalommal, a bronzérem pedig a Concorde-nak jutott, 100,7 milliárd forintos értékkel.

BÉT_OKT_03.png