A mai naptól jelentkezhetnek és február 25-től már játszhatnak is a 9-14. osztályos, 14. életévüket betöltött diákok és tanáraik a BÉT Részvényfutam tőzsdejátékon, amely során 2 millió forintos virtuális tőkével gazdálkodva építhetik ki és kezelhetik portfoliójukat a résztvevők. A verseny alatt február 25. és március 29. között, 24 tőzsdei kereskedési napon át kereskedhetnek a BÉT-en elérhető termékekkel, valós időben, valós árfolyamok mellett. A BÉT Részvényfutamot a játékosok a tozsdejatek.bet.hu oldalon érhetik el.

Reszvenyfutam_Carousel.jpg

A hozamvadászat mellett a verseny másik fontos eleme a napi kvíz kérdések helyes megválaszolása, amelyek segítségével a középiskolások megtanulhatják a tőzsdei befektetésekkel kapcsolatos legfontosabb törvényszerűségeket, például a kockázat és hozam összefüggését és a részvények hosszú távú tartási idejére vonatkozó ajánlást.

A játék időtartama alatt a BÉT Prémium kategóriájában jegyzett 19 részvénnyel, a BUX ETF-fel (tőzsdén kereskedett befektetési alap, amely a BUX index értékének változását követi), a BÉT-re az ősszel bevezetett nemzetközi ETF-ekkel és a BUX határidős termékeivel (december 31-i határidővel) valós időben valós árfolyamok mellett tudnak kereskedni a játékosok. A résztvevők ezen felül tudásanyagbővítést szolgáló, három kérdésből álló kvízekre adott helyes válaszaikkal is növelhetik tőkéjüket.

A kérdések megválaszolását segíti a letölthető Tőzsde ABC, a Pénziránytű Alapítvány befektetői tudatossághoz kapcsolódó diasorai, az Iránytű a pénzügyekhez c. tankönyv, valamint a BÉT fogalomtára. Minden segítő anyag elérhető a BÉT honlapján.

A március 29-ig tartó versenyen a BÉT felajánlásának köszönhetően több százezer forint összértékű nyereménnyel gazdagodnak a legjobban teljesítő részvényfutamosok. A játék végén a legmagasabb értékű portfoliót elérő diákot, tanárt és szülőt díjazza a Tőzsde, továbbá minden játékhét végén, az adott héten a legnagyobb portfoliónövekedést elért játékos és a kvíz helyes kitöltői közül kisorsolt játékos is értékes jutalmat (virtuális valóság élmény, hordozható hangszóró) nyer.

A Pénziránytű Alapítvány további különdíjakkal jutalmazza a pénzügyi nevelést kiemelten fontosnak tartó középiskolákat és kollégiumokat összefogó Pénziránytű Iskolahálózat legjobban szereplő diákjait és tanárait, valamint annak legaktívabb iskoláit.

A Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pénziránytű Alapítvány számos pénzügyi programmal támogatja az általános- és középiskolai tanárok munkáját és az oktatást. A 2019-es év kiemelt témája a befektetés, ennek jegyében mutatjuk be február 25-én a Számoljunk a befektetésekkel című középiskolai matematikai példatárunkat. A PÉNZ7 témájához kapcsolódóan különösen fontosnak tartjuk, hogy a Részvényfutamban a diákok és tanáraik védett körülmények között, mégis éles adatokkal próbálhassák ki a legkockázatosabb, legizgalmasabb értékpapír-kereskedést, a tőzsdézést. Szakmai anyagainkkal, tananyagainkkal az ismeretszerzést tudjuk támogatni, a játék pedig a gyakorlati tapasztalatszerzést segíti.”

– mondta Merényi Zsuzsanna, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója.

Évek óta aktív szerepvállalással törekszünk a fiatal generáció tagjait bevezetni a tőzsde világába. Az egyetemi hallgatók a CFA részvényelemzési versenyein bizonyíthatják rátermettségüket, míg a középiskolás diákok a Brókerképző Alapítvánnyal közös tőzsdejátékok során és a Pénziránytű Alapítvánnyal közös BÉT Részvényfutamon tanulhatják ki a befektetői tudatosság alapjait, valamint élhetik át a tőkepiac nyújtotta izgalmakat. A BÉT Részvényfutam sikerességét és népszerűségét az is jelzi, hogy a tavalyi játékban több mint 1500 diák vett részt. Bízunk abban, hogy az idén harmadjára megrendezett tőzsdejátékban legalább ugyanennyien sajátítják el a felelős és eredményes pénzügyi döntésekhez szükséges tudást, amit aztán felnőtt korukban már sikerrel tudnak kamatoztatni

– nyilatkozta Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója.