Kissé borongósra sikeredett a szeptember a világ tőkepiacain, elsősorban a fejlődő börzéken. A kereskedelmi háború, a magas török kockázatok és az olajár-emelkedés miatt több feltörekvő deviza is inkább gyengült, néhol az inflációs nyomás is erősödött. Összességében hiába maradtak stabilak a legnagyobb tőzsdék, a fejlődő tőkepiacokon inkább korrekciót lehetett tapasztalni, és a negatív trend alól Magyarország sem tudta kivonni magát.

Sajnos a török piac még az átmeneti megnyugvások ellenére is nagy jövőbeli kockázatot jelent, ami Magyarországra is kihat, pedig az egyedi híreink ezúttal is nagyon jók voltak. A Magyar Nemzeti Bank hitet tett a kamatpolitikája fenntartása mellett. Szintén nagyon pozitív hír volt, hogy Magyarország rekordalacsony kamat mellett tudott egymilliárd eurónyi devizakötvényt kibocsátani.

Szeptemberben végül összességében a Budapesti Értéktőzsde indexe minimálisan mozdult csak el, 37 233 pontról, 37 171 pontig változott.

szeptember01

A Budapesti Értéktőzsde életében fontos esemény volt, hogy immár harmadik alkalommal jelent meg a BÉT50 – ötven hazai vállalat sikertörténete című kiadvány. A komoly növekedési lehetőségekkel rendelkező kis- és középvállalatokat bemutató kiadványt nagysikerű konferencián mutattuk be. Ezen Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának előadása mellett Végh Richárd a BÉT elnök-vezérigazgatója és Balogh Ádám az MKB vezérigazgatója is a tőzsdei bevezetés előnyeiről szólt.

Szintén szeptemberi hír, hogy a Budapesti Értéktőzsde együttműködésre lépett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával, és a jövőben a két szervezet együtt szeretné támogatni az innovatív magyar vállalatok tőzsdére lépését.

A BÉT részvényszekciójában ezúttal valamennyi nagy forgalmú papír árfolyama ereszkedett, és minden részvény az augusztusi nyereségét korrigált. Végül többen pluszba váltottak, mert az utolsó kereskedési nap egymaga 2 százalékos erősödést hozott. A Richter Gedeon árfolyama esett a leginkább, 5,8 százalékkal. Minimálisan lefelé indult az OTP is (mínusz 0,4 százalék), míg jobban tartotta magát a MOL (plusz 4,5 százalék), ami már csak azért sem meglepő, mert a nyersanyagszektor több cége is jól szerepelt a nemzetközi parketteken. Az Opus árfolyama szintén 3,7 százalékkal csökkent, és a Magyar Telekom is lefelé korrigált 3 százalékkal.

szeptember02

A kisebb forgalmú papírok között szinte mindig megemlíthető valamilyen előjellel a hektikusan mozgó Est Media, amely ezúttal 41,9 százalékkal emelkedett. Rajta kívül azonban inkább csak áreséseket láthattunk, az Appeninn, a CIG Pannónia és a Masterplast is 3-5 százalékkal lefelé lépett.

A kibocsátók szerinti forgalmi lista a jól ismert képét mutatta, az OTP részvényeire 111,3 milliárd forint értékben született üzlet, a MOL forgalma 45,2 milliárd forintot tett ki és a Richter Gedeonra is 36,3 milliárd forint értékben kötöttek.

Az összesített szeptemberi forgalom 208,9 milliárd forintot tett ki, így meghaladta a 190,2 milliárd forintos augusztusi értéket, illetve az ezzel megközelítőleg azonos 190,4 milliárd forintos 2017. szeptemberi értéket is.

A 10,4 milliárd forintos napi átlagos kereskedési érték szintén magasabb volt, mint a megelőző hónap 8,6 milliárd forintos egy napra jutó forgalma, illetve a bázis 9,1 milliárd forintos értéke.

szeptember03

A befektetési szolgáltatók versenyét ezúttal is a Concorde Értékpapírt nyerte, 129,7 milliárd forintos forgalmával, őt a Wood & Company követte, 107,7 milliárd forintos kereskedési értékkel. A legélesebb verseny a bronzéremért szokott kialakulni az Erste és az Equilor között, most előbbi futott be a harmadik helyre, 55,6 milliárd forintos értékkel.

szeptember04