Október végén, november elején az előző hónapokhoz képest fordulat zajlott a nemzetközi tőzsdéken. Az indexekből mérhető, összesített trend ugyanúgy emelkedő maradt, mint korábban, azonban az erősödést vezető szektorok megváltoztak. Míg korábban elsősorban a nagy, technológiai és internetes cégek részvényeit részesítették előnyben a befektetők, most rátaláltak a koronavírus-járvány által megviselt szektorokra: venni kezdték többek között a bankok, olajcégek, légitársaságok részvényeit.

BÉT_november_1

A változás közvetlen kiváltó oka az volt, hogy megjelentek az első reménybeli vakcinákról szóló bíztató hírek, melyek aztán a hónap folyamán megerősítést nyertek. Ezzel felélénkültek a járvány közeli végére és a gazdasági helyreállásra vonatkozó várakozások, de valószínűleg az a lélektani hatás is szerepet játszott, hogy mindenki annyira szeretné már a járványt és a korlátozásokat maga mögött tudni, hogy az első jobb hírekre remény tölti el a befektetőket, és boldogan vásárolják a válság sújtotta szektorokat akkor is, ha még nem látható előre a normalizálódás menetrendje.

A BÉT-en ez a folyamat az OTP-t és a Molt érintette elsősorban, de a hatást felerősítette, hogy mindkét társaság kiváló harmadik negyedévről számolt be, vagyis már a válság körülményeihez is jól tudtak alkalmazkodni. Különösen nagyot, 32 százalékot emelkedett a Mol egyetlen hónap alatt, ezzel 2000 forint fölé kerülve, amihez az olajár emelkedése is hozzájárult. Ugyanakkor még a szokásosnál is nagyobb volt az összeforgalmon belül az OTP aránya: annak 62 százalékát adta, miközben ára 21,6 százalékkal 11 930 forintra nőtt.

BÉT_november_2

Az emelkedés széleskörű volt: a Richter és a Telekom ára is bő 10 százalékkal került feljebb, így a BUX szárnyalása széles alapon nyugodott. Az index az október végi 32 279 pontos értékről 38 782 pontig emelkedett, ami kivételesen jó havi teljesítmény. A kisebb cégek papírjai közül a Masterplast szárnyalt: ára 820 forintról 1510 forintra növekedett.

A részvényszekció összforgalma 356,6 milliárd forint volt, ami 173,3 milliárdos előző havi érték több mint a duplája, de a bázist jelentő tavalyi novemberi 227,1 milliárdhoz képest is igen erős növekedés.

BÉT_november_3

A befektetési szolgáltatók közül az Erste bonyolította a legnagyobb forgalmat 179,2 milliárd forintos duplikált értékkel. Második lett a Concorde (169,5 milliárd forint), őt követte a Wood (134,9 milliárd forint).

BÉT_november_4