A világgazdaság alapvetően pozitív hangulatban kezdte meg a 2020-as évet, de hamar megjelentek a sötét fellegek. Ahogyan az egész világ, úgy a tőzsdék is Kínára és a koronavírus terjedésére figyeltek. A globális egészségügyi válsághelyzet gazdasági kockázatokkal is jár. Európában továbbra is bizonytalanságot jelent a Brexit. Bár január utolsó napjával az Egyesült Királyság jogilag elhagyta az Európai Uniót, de éppen a gazdaságban, az áruk és szolgáltatások terén megmaradt a bizonytalanság. A remélt amerikai – kínai kereskedelmi megállapodások ugyanakkor segíthetnek némi optimizmust hozni a börzékre.

Magyarországon vegyes hangulatban indult az év. Fontos pozitívum volt, hogy bár a német feldolgozóipar válsága árnyékot vethetett volna a befektetők hangulatára, de Magyarországon a gazdaság továbbra is remek adatokat produkál. A több, mint 10 éves múltra tekintő építőipari és mezőgazdasági gépek forgalmazásával foglalkozó DM-KER Nyrt. belépett a BÉT Xtend piacára. A cég 2018-ban BÉT50-es cég lett, de tagja a BÉT ELITE Programjának is.

Ami pedig a már a parketten forgó részvényeket illeti, a korrekciót hozó hónapban a BUX 46 082 pontról, 43 072 pontig, 7 százalékkal esett. Januárban a tavalyi év nagy nyertese, az OTP is lefelé indult, 14 120 forintig korrigált, ami 8,5 százalékos gyengülést jelentett. A MOL még intenzívebben esett, 2580 forintos árfolyama 12,2 százalékos esésnek felelt meg.

BÉT_január_sajtóközlemény_1.png

A további két blue chip sokkal jobban szerepelt. A Richter Gedeon (6540 forintos záróár) 1,9 százalékkal, míg a Magyar Telekom (454 forintos záróár) 1,8 százalékkal drágult.

BÉT_január_sajtóközlemény_2.png

A kisebb forgalmú papírok közül az Akko Invest pozitív árfolyamiránnyal indított, de azért akadtak bőven kétszámjegyű áresések is, az Opus Global 282,4 forintig, míg a 4iG 582 forintig korrigált.

A januári 252,4 milliárd forintos összesített kereskedési érték meghaladta a megelőző hónap 229,8 milliárd forintos forgalmát, ahogy a bázis 231,5 milliárd forintos értékét is. A 11,5 milliárd forintos napi átlagos forgalom nem érte el a 2019. decemberi 13,5 milliárd forintos átlagos értéket, de a bázis 10,5 milliárd forintos napi átlagához képest azért előrelépést jelentett.

BÉT_január_sajtóközlemény_3.png

A befektetési szolgáltatók forgalmi versenye januárban szokatlanul szoros volt. A Wood & Company 126,2 milliárd forintos duplikált forgalommal nyert, őt az Erste (118,6 milliárd forint) és a Concorde (104,7 milliárd forint) követte.

BÉT_január_sajtóközlemény_4.png