A nemzetközi tőkepiacon kettős hangulat jellemezte a májusi hónapot: míg az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos várakozások egészen a május 28-i megállapodásig bizonytalanságban tartották a befektetőket szerte a világon, a hónap utolsó negyedében a tech szektor a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatok, azon belül is elsősorban az Nvidia vezérletével jelentős raliba kezdett.

A bizonytalanság a BUX index alakulásában kevésbé érződött – az index egyenletes, végül az előző hónaphoz képest több, mint 5,4 százalékos növekedéssel, 47 262 ponton zárta a májust. A legmagasabb értéket, 47 573 pontot május 26-án érte el a mutató.

1-es graf.png

A legnagyobb, 105 milliárd forint értékben ebben a hónapban is az OTP Bank részvényeivel zajlott a kereskedés. A bankpapírt a Richter Gedeon és a MOL követte: míg a gyógyszeripari társaság 53 milliárd, az olajvállalat 37,9 milliárd forintos forgalmat ért el. A mid-capek közül a NUTEX és a Duna House különösen kiemelkedett, előbbi 16,8, utóbbi 15 százalékos részvényárfolyam-növekedést ért el áprilishoz képest.

2-es graf.png

Az azonnali részvénypiac összességében pozitív hónapot zárt, forgalma 208 milliárd forintot tett ki, amely egy kereskedési napra vetítve 9,9 milliárd forintot jelent.

3-as graf.png

A befektetési szolgáltatók versenyében ebben a hónapban is a WOOD & Company zárt az első helyen, 104,8 milliárd forinttal. Őket a Concorde 91,5 milliárd, az ERSTE pedig 90,9 milliárd forinttal követte.

4-es graf.png

Az árupiac csendes hónapot zárt, az összforgalom 15,3 millió forintot tett ki, amelynek 100 százalékát a fenntartható takarmányárpa adta.