A mai napon köszöntötte a Budapesti Értéktőzsde a tizedik kibocsátó vállalatot, amely hivatalosan is bevezette kötvényeit a Tőzsde kötvényplatformjára, a BÉT Xbond piacra. A BÉT Xbond piac első kötvénykibocsátója a Mol Nyrt. volt, a társaság papírjai 2019. decembere óta kereskedhetők a BÉT Xbond piacon. A platform indulása óta a kibocsátók eddig összesen 232,5 milliárd forint össznévértékű kötvényt regisztráltak a BÉT Xbond-ra.

Az Xbond kibocsátója

A kötvények neve

A bevezetés dátuma

MOL Nyrt.

Mol 2029 HUF Kötvény

2019.12.19.

CORDIA International Zrt.

CORDIA 2026/I HUF Kötvény

2020.01.31.

MASTERPLAST Nyrt.

MASTERPLAST 2026/I HUF Kötvény

2020.02.18.

Pannonia Bio Zrt.

Pannonia Bio NKP 2029/1 Kötvény

2020.03.16.

OPUS GLOBAL Nyrt.

OPUS GLOBAL 2029 Kötvény

2020.03.30.

Duna Aszfalt Kft.

DUNA ASZFALT 2029/A kötvény

2020.04.06.

Market Építő Zrt.

MARKET 2029/A Kötvény

2020.04.17.

Unix Autó Kft.

UNIX 2026 Kötvény

2020.05.06

Baromfi-Coop Kft.

Baromfi-Coop 2026

Baromfi-Coop 2028

2020.05.14.

Appeninn Nyrt.

APPEN29/I Kötvény

2020.05.18.

A Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében kibocsátott kötvények és azok tőzsdei kereskedésbe kerülése nem csak egy újabb finanszírozási alternatívát biztosít a vállalatok számára, de a kapcsolódó tájékoztatási kötelezettségek miatt a transzparens működést is elősegíti, amely jelentősen növeli a kibocsátók üzleti partnereinek bizalmát a vállalatok iránt. A BÉT Xbond platformra regisztrált kötvényekkel a hazai vállalatok tovább diverzifikálhatják forrásbevonási lehetőségeiket, új beruházásokat és fejlesztéseket valósíthatnak meg, illetve közelebbről is megismerhetik a nyilvános tőkepiaci működésből fakadó előnyöket.

A NKP-ban jelenleg résztvevő társaság közül számos vállalat kötődik a Budapesti Értéktőzsde széles szolgáltatáspalettájához: egyes társaságok a BÉT50 Klub tagjai – ők azok, akiket a Tőzsde a saját BÉT50 kiadványaiban bemutatott – többen a részvényeiket is bevezették a BÉT-re, de vannak közöttük olyan vállalatok, amelyek az ELITE Programban is részt vesznek.

Nemzetközi kitekintés

A nemzetközi régiós piacok tekintetében megállapítható, hogy az NKP 2019. júliusi indulása óta a V4 régióban mintegy 3,1 milliárd euró értékű nem pénzügyi típusú vállalati kötvénypiaci forrásbevonás történt mintegy 59 ügylet keretében.

Ebben a július óta tartó periódusban az országok megoszlása szerint a legnagyobb nem pénzügyi vállalati kibocsátói piac a lengyel volt mintegy 1,1 milliárd euró értékű tranzakcióval. A hazai kibocsátási kedv sem sokkal maradt el ettől: mintegy 0,8 milliárd euró értékű ügyletről van szó, s amely értékének hozzávetőlegesen a 90 százalékát az NKP generálta. A cseh és szlovák piacon egyenként 0,6 milliárd euró összegű kibocsátást bonyolítottak.

A futamidőket összehasonlítva ugyanakkor a magyar piac kiemelkedett a versenytársai közül. A tranzakciók darabszámát figyelembe véve a magyar piacon lebonyolított kibocsátások több mint 90 százalékának a kibocsátáskori futamideje haladta meg az 5 évet, szemben a szlovák piaci ügyletek több mint 80 százalékával, a cseh ügyletek közel kétharmadával és a lengyel tranzakciók kevesebb mint egyharmadával. A periódusban az NKP konstrukciónak köszönhetően a 10 leghosszabb futamidejű ügylet közül csupán egy nem volt magyar.

Az NKP okozta kötvénykibocsátási boom hosszabb távon hozzásegítheti az országot a tőkepiaca régiós felzárkózásához. A magyar, nem pénzügyi vállalati kötvénypiac 2019. első félévi, a GDP mintegy 1 százalékát kitevő mérete a várakozások szerint középtávon erőteljesen közelíthet majd az Európai Unió 13 százalékos, Lengyelország több mint 4 százalékos, vagy a Cseh Köztársaság több mint 6 százalékos hasonló mutatójához. Megvalósulhat az NKP és a BÉT XBond célja és létrejön egy fejlett, aktív vállalati kötvénypiac, mely további lehetőséget biztosít a hazai székhelyű vállalatok megfelelő szintű idegen forráshoz jutásához.

A BÉT szolgáltatáspalettájáról

A BÉT számos, a 2016-2020-as tőkepiaci stratégiája keretében létrejött szolgáltatása révén a tőkeági forrásbevonás széles skáláját biztosítja a gazdasági élet szereplői, különösen a hazai gazdaság gerincét jelentő kkv-k számára.

A versenyképes hazai társaságok a Tőzsde saját, vállalati sikertörténeteket bemutató kiadványa, a BÉT50, valamint az ehhez kapcsolódó események – az éves BÉT50 konferencia és a BÉT50 Klubok – által reflektorfénybe kerülhetnek. A cégvezetők és –tulajdonosok a vállalatfejlesztési képzést nyújtó ELITE Program segítségével naprakész nemzetközi és lokális tudást sajátíthatnak el. A BÉT Xmatch a zártkörű finanszírozást kereső, hazai feltörekvő vállalatok, valamint a potenciális befektetők egymásra találását célozza.

A társaságok a BÉT Mentor Programján keresztül finanszírozhatják az ELITE Programban való részvétel mellett a tőzsdei bevezetéshez kapcsolódó költségeket. A tőzsdeérett hazai kkv-k tőkeemelési igényekkel, tőzsdére lépésük támogatásához a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alaphoz is fordulhatnak. Míg a Tőzsde középvállalati igényekre szabott platformja, a BÉT Xtend piac a részvényeken keresztüli tőzsdei finanszírozás színtere, a BÉT Xbond platform a kötvénykibocsátást választó társaságok tőzsdei kereskedését teszi lehetővé. A BÉT valamennyi szolgáltatása a vállalatok szintlépésének lehetőségét, ezáltal versenyképességük növelését is célozza.

10xbond.png

A BÉT Xbond platformról

A Budapesti Értéktőzsde az MNB Növekedési Kötvényprogramhoz kapcsolódóan, a sikeres nemzetközi példákat alapul véve indította el másodpiaci szegmensét BÉT Xbond néven, amely egy alternatív kereskedési platformot kínál 2019 júliusa óta olyan kötvénykibocsátásban gondolkodó vállalatok számára, akik legalább 100.000 euró vagy annak megfelelő egyéb deviza névértékű kötvényeket kívánnak másodpiaci forgalomba hozni. Lakossági befektetők részvételére így elsősorban befektetési alapokon, pénztárakon, biztosítókon keresztül van lehetőség.

A dedikált piacra regisztrált vállalatok a BÉT Xtend piachoz hasonlóan – a klasszikus szabályozott piachoz képest – könnyített adminisztráció, és az első másfél évben 50 százalékkal mérsékelt költségek mellett léphetnek piacra. Fontos könnyítés továbbá, hogy az erre a platformra lépő kibocsátók számára nem kötelező az IFRS sztenderd alkalmazása.