Miután az év első négy hónapja ritkán látott emelkedést hozott a világ tőzsdéin, óhatatlanul következnie kellett egy korrekciónak. Ezt kissé felerősítette, hogy a korábban remélt amerikai-kínai kereskedelmi megegyezés egyelőre meghiúsult. Az árak visszaesése a BÉT-en is bekövetkezett, de miután az előző hónapokban szép erősödés zajlott, itt sem volt meglepő a korrekció. Hozzá kell tenni, hogy az árak csökkenése még a hónap közepén megállt, ezt követően emelkedtek a vezető papírok.

Csökkennek ugyanakkor a kötvényhozamok Amerikában és Európában egyaránt, ami arra utalhat, hogy a befektetők kamatcsökkentésre számítanak az amerikai jegybank részéről, valamint arra, hogy az Európai Központi Bank nem kezdi meg idén a kamatemelési ciklust.
A vártnál lazább monetáris politika kedvező lehet a tőzsdéknek az év második felében.

BÉT_május_sajtóközlemény_1

A BUX összességében 42 520 pontról 40 904 pontra csökkent a hónap folyamán, 3,8 százalékkal. A vezető papírok közül az OTP 130,8 milliárdos forgalom mellett 5,1 százalékkal, 12 150 forintra esett vissza. A Mol 60,7 milliárd forintos forgalommal, 1,2 százalékkal 3276 forintra csökkent, a Richter 42 milliárd forintos forgalom mellett 5230 forintig gyengült.

A Konzum utolsó teljes hónapját töltötte a kereskedésben, mint különálló cég, júniusban ugyanis sor kerül az Opus Global és a Konzum egyesülésére, a Konzum így ki is kerül a BUX kosárból, az Opus súlya viszont megnövekedik benne.

BÉT_május_sajtóközlemény_2

A részvényforgalom májusban 260,3 milliárd forint volt, ami az előző havi 159,3 milliárdnál több mint 60 százalékkal volt magasabb. A napi 11,8 milliárdos érték is jóval nagyobb, mint az áprilisi 8 milliárdos adat, ennél magasabb forgalom idén csak márciusban volt.

BÉT_május_sajtóközlemény_3

A brókercégek forgalmi listáját a Wood vezette 138 milliárd forintos duplikált forgalommal, ettől alig maradt el a második helyen végző Concorde forgalma. Az Erste 118 milliárd forintos értékkel a harmadik legnagyobb forgalmat bonyolító cég lett.

BÉT_május_sajtóközlemény_4