Két és fél évtizeddel ezelőtt, 1994. november 9-én kezdődött meg a tőzsdei kereskedés a Richter Gedeon Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén 1330 forintos bevezetési áron, amely a 2013-as 1:10 arányú részvényfelosztás (split) követően, a részvényfelosztás utáni árfolyamon 133 forintnak felel meg. Bevezetése óta a vállalat papírjai a BUX index harmadik legnagyobb súlyú részvényévé váltak, a Richter értéke az aktuális tőzsdei árfolyamon mintegy 1100 milliárd forint. A tőzsdére lépés óta a vállalat részvényeinek árfolyama 44-szeresére, az egy részvényre jutó osztalék pedig 16,7-szeresére (100 Ft) nőtt, a cég eddig összesen 232,5 milliárd forintnyi osztalékot fizetett törzsrészvényei után.

Nemcsak a tőzsdei intézményi- és magánbefektetők szempontjából, de nemzetgazdasági szerepét tekintve is sikertörténetnek számít a Richter elmúlt 25 éve. Árbevétele 1994 óta 21-szeresére nőtt, 2018-ban 445,5 milliárd forintot ért el. Az adózott eredmény 8,6-szorosára bővült, 2018-ban 36,2 milliárd forint volt. A Richter alkalmazottainak számában is jelentős növekedés volt tapasztalható: 2018-ban 12667 főt foglalkoztatott a cég az 1994-es 4 és fél ezerhez képest.

Hosszú utat tett meg a Richter a tőzsdei bevezetése óta: regionális gyártóból magyarországi központú multinacionális nagyvállalattá vált, amely mintegy 100 országban értékesíti készítményeit, közel 50 országban leányvállalatok révén is jelen van, és Magyarországon kívül 5 országban vannak gyártó egységei. Specialty pharma stratégiánk következetes végrehajtásával mára mi büszkélkedhetünk a Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb kutató-fejlesztő központjával és globális szinten is az egyik legjelentősebb nőgyógyászati portfólióval. Mindezek az eredmények nem kis mértékben a tőzsdei jelenlétünknek köszönhetőek, amely egyszerre járt tőkebevonással és komoly jelentéstételi kötelezettség révén nagyfokú átláthatósággal, amely egyben fokozott és állandó teljesítménykényszert is jelentett számunkra”

– mondta el Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke a 25 éves jubileum alkalmából.

A tőzsdei jelenlét egyértelművé teszi, hogy a Richter menedzsmentjének, vezetőinek és valamennyi munkavállalójának legfontosabb feladata a részvényesi érték növelése. Elkötelezettek vagyunk, hogy megújított stratégiánk által kijelölt célokat megvalósítva a jövőben is magas hozzáadott értékű és kiváló minőségű speciality készítményeket vezessünk be a piacra, annak érdekében, hogy folyamatosan javítsuk jövedelmezőségünket és megfeleljünk részvényeseink elvárásainak. Bízunk benne, hogy ezzel is tovább tudjuk erősíteni nem csak a külföldi, de a hazai részvényesek bizalmát, akiknek a súlya valamivel több mint 6%-ról 11% fölé emelkedett az elmúlt két évben”

– hangsúlyozta Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója.

Minden egyes kereskedésindító csengetés jelentős esemény a Budapesti Értéktőzsde életében, a mai azonban különösen fontos számunkra, ugyanis ritkán ünnepelhetünk olyan korszakos jubileumot, mint a Richter Gedeon tőzsdére lépésének 25. évfordulója. Nem véletlen, hogy a két szervezet negyed évszázada eredményesen működik együtt, hiszen a legfőbb vezérelvek, mint a versenyképesség, az innovációs fejlesztés és a nemzetgazdaság növelése, a BÉT és a Richter részéről is egybecsengenek. A vállalat papírjai, amelyek az egyik legnagyobb súlyban vannak jelen a BUX kosárban, mindig is biztos befektetésnek számítottak a hazai háztartások számára; emellett a teljesítménye és dinamikus működése minden jelenlegi és tőzsdeaspiráns kibocsátó számára követendő példát állít”

– nyilatkozta Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

 

A Richter Gedeonról

A budapesti székhelyű Richter Gedeon Nyrt. az egyik legnagyobb közép-kelet-európai gyógyszeripari vállalat, amely Nyugat-Európában, Kínában, valamint Latin-Amerikában is közvetlen piaci jelenlétet épített ki. A 2018. év végén a 3,2 milliárd EUR (3,6 milliárd USD) tőzsdei értékkel bíró vállalat mintegy 1,4 milliárd EUR (1,6 milliárd USD) konszolidált árbevételt ért el ugyanebben az évben. A Társaság termékpalettája szinte valamennyi fontos terápiás területet – nőgyógyászati, központi idegrendszeri, szív- és érrendszeri – felöleli. A Közép-Kelet Európa legnagyobb K+F központjával rendelkező vállalatnál az eredeti kutatás a központi idegrendszer megbetegedéseire irányul. Széleskörűen elismert szteroid-kémiai ismeretei révén a Richter a világ egyik legjelentősebb vállalata a nőgyógyászat területén. A Társaság jelentős erőforrásokat fordít bioszimiláris termékek fejlesztésére.