Mozgalmas hónapon van túl a nemzetközi tőkepiac: míg a tengerentúli piacok befektetőinek kedélyeit többek között a Silicon Valley Bank csődje, a kötvényhozamok bezuhanása és a Fed ezekre adott reakciói borzolták, Európában a Credit Suisse felvásárlása szolgáltatta a fő témát. Továbbra is jelentős hatással volt emellett a piacokra az inflációs nyomás, az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában egyaránt.

A Budapesti Értéktőzsde első számú indexe, a BUX index alakulásában a hónap első felében lassú lecsorgás volt megfigyelhető, majd a hónap közepétől erőre kapott az index. Végül 42 318 ponton zárta a hónapot, ami 5,5%-os csökkenést jelent februárhoz képest. A legmagasabb napi záróértéket, 44 631 pontot, a hónap első napján érte el az index.

BÉT_március_1.png

A blue chipek közül ebben a hónapban is az OTP Bank részvényeivel zajlott a legnagyobb értékben a kereskedés, 129,8 milliárd forinttal. A bankpapír ezzel a teljes részvénypiaci forgalom 63%-át tette ki. A dobogó második fokára a Richter Gedeon került 36,6 milliárd forintos forgalmával, amelyet a MOL 32,2 milliárd forint értékű forgalommal követett. A közepes kapitalizációjú kibocsátók közül a Duna House érte el a legnagyobb, mintegy 22,9%-os árfolyamnövekedést az előző hónaphoz képest, emellett a VIG kurzusa szintén jelentősen, 12,2%-kal emelkedett.

BÉT_március_2.png

Az azonnali részvénypiac összesen 206 milliárd forintos összforgalommal zárta a márciust, amely egy kereskedési napra lebontva 9,4 milliárd forintot jelent.

BÉT_március_3.png

A befektetési szolgáltatók versenyében a WOOD & Company diadalmaskodott, 109,6 milliárd forintos forgalmának köszönhetően. A Concorde 99,3 milliárd forintos forgalma a második helyre volt elegendő, míg az ERSTE 85 milliárd forint értékű forgalmat bonyolított, ezzel a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

BÉT_március_4.png

Az árupiaci szekció csendes hónapot zárt, összesen 95,7 millió forint értékű forgalommal. Ennek több mint a felét, 53,3%-át a fenntartható takarmánykukorica, 46,7%-át a fenntartható takarmányárpa tette ki.