2018. júliusában a nemzetközi börzék változékonyak voltak, ami természetesen kihatott a Budapesti Értéktőzsde hangulatára is. A globális politikai híreket és így a tőkepiaci mozgásokat is szinte kisajátította Donald Trump amerikai elnök, aki főleg Twitteren megfogalmazott üzeneteivel is sokszor megmozgatta a piacokat. A tőzsdék láthatóan elhiszik, hogy az importvámok kiterjedtek lesznek a jövőben és így a feltörekvő piaci, azon belül is például a kínai, papírok estek.

A magyar piac egyelőre továbbra is ellenszélben dolgozott, de július során így is remekül tartotta magát. A BUX a nyárközepi hónapban kifejezetten stabil maradt, az index mindössze 1,1 százalékos visszaesést szenvedett el.

nyari_iranykereses_01

A BÉT részvényszekciójában a négy kiemelten fontos papír közül ezúttal a Richter kereskedése volt a legélénkebb, igaz sajnos az élénkség 3,7 százalékos árfolyam-visszaeséshez vezetett. Az OTP, a MOL és a Magyar Telekom szinten maradt. Visszatekintő hozamokat tekintve kiemelkedő az Opus Global track recordja, de egy hónapos távlatban most 13,2 százalékkal lefelé korrigált a részvény.

nyari_iranykereses_02

A kisebb forgalmú papírok közül ezúttal a Nutex, a Forrás és a Takarék részvényeivel lehetett jól keresni, a másik végletet az Őrmester és az OTT1 jelentette kétszámjegyű áreséssel. A forgalmi listát ezúttal is az OTP részvényei (70 milliárd forint) vezették, de ezúttal a Richter (54,5 milliárd forint) jött fel a második helyre és a MOL (25,9 milliárd forint) csak harmadik lehetett.

Az összesített forgalom 169,4 milliárd forintot tett ki, ami a júniusi értékhez (212,2 milliárd forint), de a 2017. júliusi értékhez (198,2 milliárd forint) képest is visszaesés. A napi átlagos kereskedési érték (7,7 milliárd forint) hasonlóképpen alacsonyabb volt, mint a megelőző havi (10,1 milliárd forint), illetve az egy évvel korábbi (9,4 milliárd forint).

nyari_iranykereses_03

A befektetési szolgáltatók versenyében a 338,8 milliárd forintos duplikált forgalomból ezúttal is a Concorde Értékpapír hasította ki a legnagyobb szeletet (95,6 milliárd forinttal), őt a Wood & Company követte, 80,6 milliárd forintos kereskedési értékkel és az Equilor ismét beért a harmadik helyre (52,9 milliárd forintos forgalommal).

nyari_iranykereses_04

A Budapesti Értéktőzsdén is egyre gyakoribb esemény a részvények össznévértékét nem megváltoztató részvényfelaprózás (vagyis közismert angol nevén a split). Ezúttal a 4iG informatikai cég döntött úgy, hogy minden egyes 1000 forint névértékű részvényét tíz darab 100 forint névértékű részvényre cseréli. Elsősorban amerikai tapasztalat, bár a lépésnek nincsen erős közgazdasági tartalma, hogy a split mégis növelni szokta az adott papír forgalmát, illetve sokszor az árfolyamát is.

A nemzetközi politikai helyzetet egyelőre azt vetíti előre, hogy a következő hónap sem lesz unalmas a tőzsdéken.