A nemzetközi tőkepiacokon, akárcsak a Budapesti Értéktőzsdén is májusban alapvetően pozitív tendenciák érvényesültek. Elsősorban a hónap vége felé lehetett stabilitást és optimizmust tapasztalni. Újabban a világgazdasági hírek erős korrelációt mutatnak az egészségügyi hírekkel. A tőkepiacokon az egyes gazdasági ágazatokat érintő mentőcsomagokat és likviditáspumpákat is pozitívan fogadták a befektetők. A Budapesti Értéktőzsdét a nemzetközi tőkepiacok egyhavi teljesítményéhez (plusz 4 és 8 százalék között szóródtak a nagyobb tőzsdék havi teljesítményei) hasonló felívelés jellemezte, a Budapesti Értéktőzsde indexe májusban 35 181 pontról, 35 876 pontig emelkedett.

1.png

A májusi kereskedés igencsak koncentrált volt, az OTP (140,39 milliárd forintos kereskedési érték) adta a részvénypiaci forgalom 54,5 százalékát. A három vezető cég egyaránt ebben a hónapban publikálta első negyedéves gyorsjelentését, amely sok szempontból rendkívüli volt, mert a koronavírushoz kapcsolódó hatásokat tükrözött (gyógyszerraktározás, kisebb üzemanyag-fogyasztás, banki moratórium). Ezt láthatóan tudták a befektetők is, mert a Richter Gedeon vártnál jóval erősebb és az OTP, illetve a Mol veszteséges gyorsjelentését is érdemi reakció nélkül vették tudomásul.

A Richter Gedeon (43,3 milliárd forintos forgalom) és a Mol (48,6 milliárd forint) ebben a hónapban stabilabb maradt. Sokat emelkedett viszont a 4iG, amely sorra jelentette be üzleti sikereit. Az informatikai cég forgalma (7,4 milliárd forint) is magas volt, ezzel a kibocsátó ezúttal megelőzte a Magyar Telekom kereskedési aktivitását.

2.png

Ami az összesített havi forgalmat illeti, a 2020. májusi 257,8 milliárd forintos havi kereskedési szint nem érte el a megelőző hónap 364,9 milliárdos forgalmát, illetve a bázis 260,3 milliárd forintos értékét, de a befektetők zöme aligha bánta a visszafogottabb kereskedést, ami szintén a megelőző időszak hektikusabb hangulatának csillapodását jelezte.

Ugyanez látszott a napi átlagos kereskedési érték alakulásában is, a 12,9 (2020. április: 18,2) milliárd forintos érték alacsonyabb volt, mint az egy hónappal ezelőtti, de azért meghaladta az egy évvel korábbi 11,8 milliárd forintos forgalmat.

3.png

A befektetési szolgáltatók forgalmi listáját ismét a Wood & Company vezette (83,7 milliárd forintos duplikált forgalom) maga mögé utasítva az Erstét (78,9 milliárd forint) és a Concorde Értékpapírt (68,7 milliárd forint).

4.png