2018 júniusában a nemzetközi börzék és a Budapesti Értéktőzsde is stabil maradt, az árfolyamok összességében nem sokat változtak. Pedig egyáltalán nem volt unalmas a tőkepiacok élete a nyár eleji hónapban. A június jó hírekkel indult, Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető történelmi szingapúri találkozója komoly pozitívum lehetett volna a nemzetközi geopolitikai feszültségek enyhülése miatt. Ám az éleződő Egyesült Államok kontra Kína és Egyesült Államok kontra Európai Unió kereskedelmi háború mégis inkább visszavetette az árfolyamokat.

Hasonló félelemmel kísérték a nemzetközi befektetők a monetáris szigorításokat (így az európai QE, vagyis a pénznyomtatási program év végi leállításának bejelentését) és az elsősorban a feltörekvő piacokat fenyegető adósságválságot.

Ilyen nemzetközi környezetben a dollár erősödni tudott, a feltörekvő piaci devizák, így a forint is, viszont inkább gyengültek, bár a legveszélyeztetettebb devizák közül a török líra Recep Tayyip Erdoğan újabb választási győzelme után kicsit nyugodtabb lett.

A sok, egymással is ellentétes hatás eredőjeként a BUX teljesítménye egyenletes maradt az index júniusban 2,2 százalékos pluszt ért el, de közben az egyes kereskedési napok méretesebb változásokat is hoztak.

juniusihonapreport_01

A Budapesti Értéktőzsde részvényszekciójában a fontosabb részvények a megszokott változásokhoz képest visszafogottabban mozogtak, a két legnagyobb forgalmú részvény, az OTP (4,2 százalékos plusz) és a Mol (5,6 százalékos erősödés) drágultak, míg a Richter Gedeon (mínusz 3,7 százalék), a Magyar Telekom (3,1 százalékos esés) és az Opus Global (mínusz 4,3 százalék) hasonló mértékben, de visszaestek.

juniusihonapreport_02

A kisebb forgalmú papírok közül csak a kevésbé meghatározó Est Media, illetve a Kulcs-Soft tudott két számjegyű százalékkal drágulni, míg az esések is limitáltak voltak, még a Waberer’s, illetve az EHEP korrigált a legnagyobb mértékben.

A forgalmi listán a megszokott szereplők és a megszokott arányok bukkantak fel. Az OTP részvényeire 120 milliárd forint értékben kötöttek üzletet, mögötte a MOL 38,8 milliárd forinttal, a Richter Gedeon (33,5 milliárd forint) és a Magyar Telekom (4,9 milliárd forint) foglalták el a forgalmi lista 2-4. helyeit.

Az összesített forgalom ezúttal 212,2 milliárd forintra rúgott, ami a kiemelkedő májusi érték (282,7 milliárd forint) után némi visszaesés, de a 2017. júniusi adattól (237,6 milliárd forint) már alig maradt el.

A napi átlagos kereskedési érték (10,1 milliárd forint) a megelőző hónapnál (13,5 milliárd forint), és az egy évvel korábbi bázisnál (11,3 milliárd forint) is valamelyest alacsonyabb forgalmat jelentett.

juniusihonapreport_03

A befektetési szolgáltatók versenyében a dobogó első két fokán nem történt változás, az azonnali részvénypiac 424,4 milliárd forintos duplikált forgalmából a Concorde Értékpapír 122,1 milliárd forinttal vette ki a részét, az éllovas nyomában 109,5 milliárd forintos kereskedési értékkel ott találjuk a Wood &Company, és nagy sikert elérve, harmadiknak futott be az Equilor, amely 55,2 milliárd forintnyi üzletet kötött. Tekintettel arra, hogy általában az Erste szokott a harmadik lenni, ezért nagy siker a bronzérmes teljesítménye.

juniusihonapreport_04

A tőkepiacok környezete a következő hónapokban is változatos lehet, hiszen a kereskedelmi háború, a jegybankok lépései és a geopolitikai feszültségek is meghatározhatják a következő hetek kereskedését.