Ismét a MEGAKRÁN Nyrt vezetői indították el a Budapesti Értéktőzsde kereskedését 2021. december 17-én. Ez az ünnepélyes csengetés a Megakrán életében már a második alkalommal történt meg, ezúttal is tőzsdei bevezetést ünnepelve, de immár a BÉT szabályozott piacán a standard kategóriában. A Megakrán szintlépését követően megkezdődött a kereskedés a társaság részvényeivel a BÉT Standard kategóriájában, ezzel a szegmens immár 17 kibocsátót számlál – a mérföldkő apropójából tartott kereskedésindító csengetésen Vitkovics Péter, a Megakrán felügyelőbizottságának elnöke, Vida Tamás, a KÉSZ Holding Zrt vezérigazgatója, egyúttal a Megakrán felügyelőbizottságának tagja, valamint Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója is részt vett.

Mint ismert, a MEGAKRÁN Nyrt. a 2018. évben sikeres bevezetési és tőkebevonási tranzakciót hajtott végre a BÉT Xtend piacán. A tranzakcióval az első vállalat voltunk az Xtenden. Nagy reményekkel, tudatos stratégiával és jövőképpel léptünk a piacra, amit támogattak azok a befektetők, akik bizalmat szavaztak vállalatunknak és elsőként jegyezték részvényeinket. Akkor is elmondtuk, hogy néhány éven belül szeretnénk feljebb lépni a magyar tőkepiacon. Külön öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a kategóriaváltásban is élen tudunk járni, és elsőként lépünk szintet az Xtend piacról a standard kategóriába. Természetesen a jövőben is igyekszünk megfelelni befektetőink és a tőkepiac elvárásainak, folytatjuk stratégiánkat, hogy a MEGAKRÁN Nyrt. hosszú távon is sikeres tőzsdei vállalat legyen.”

– mondta Langmáhr Tamás, az Igazgatóság elnöke.

A tőzsdei kategóriaváltás elsődleges célja a piaci likviditás bővítése. Szeretnénk növelni a befektetőink körét, mert hisszük, hogy a transzparencia és a hiteles működés igazi értékmérője, ha nagyszámú részvényes bízik a vállalatban. A MEGAKRÁN Nyrt a tőzsdei jelenlétet nem egy rövid kirándulásnak tekinti. Az egészséges tőkepiacon a tőzsdei cégeknek mindig kedvezőbbek a forráshoz jutási lehetőségei. Úgy gondoljuk, hogy egy időre vége lesz az olcsó piaci pénzforrásoknak, így a tőkebefektetések szerepe felértékelődik. Tőkéhez jutni pedig továbbra is a tőzsdén lehet legolcsóbban.”

– tette hozzá Vitkovics Péter a MEGAKRÁN Nyrt felügyelő bizottságának elnöke. Hozzátette, hogy

a tőzsdei kategóriaváltás valójában új tőzsdei bevezetést jelent, hiszen egy teljes kibocsátói tájékoztatót kellett készítenünk és benyújtani az MNB-hez. Ennek ellenére ez könnyebb feladat volt, mint anno az Xtend bevezetés, hiszen összeszokott csapat dolgozott rajta. Köszönet illeti munkatársainkat, valamint Dr. Várszegi Saroltát, aki 2018. óta segíti tőkepiaci jogi és tranzakciós tanácsadóként a MEGAKRÁN munkáját és most is gördülékenyen menedzselte a tőkebevonással kiegészült standard piacra lépési projektünket."

A Standard kategóriába lépéssel bővült a kibocsátott részvények száma is, hiszen mostantól kerülnek tőzsdei forgalomba azok a részvények, amelyeket az októberi tőkeemelés során a KÉSZ Holding Zrt jegyzett le. A KÉSZ Holding Zrt ezzel közel 20%-os mértékben lett a MEGAKRÁN Nyrt tulajdonosa, egyben stratégiai partnere.

Ahhoz, hogy iparági szerepünket ne csak megtartsuk, hanem fejlődhessünk is, folyamatosan keresni kell a lehetőségeket. Mi, a KÉSZ Csoportnál a folyamatos fejlődési igényünknek köszönhetően tisztán látjuk a kapacitásainkat, a képességeinket és ezek kibővítése céljából új pénzügyi tranzakcióba fogtunk a speciális emeléstechnikai és gépsor telepítési feladatokat ellátó Megakrán Nyrt.-vel karöltve. A szintén családi vállalkozásként indult társaság olyan szolgáltatásokat nyújt, amely a szegmensben egyedülálló megoldásokat és technológiai eszközöket soroltat fel, és a KÉSZ Csoport számára egy új utat nyit meg. Úgy vélem, ennek köszönhetően tovább gyarapíthatjuk az olyan projektjeink számát, amelyekre nem csak hazánkban, de nemzetközi szinten is mintaként tekintenek majd”

– mondta az akvizíció kapcsán Vida Tamás, a KÉSZ Holding Zrt. vezérigazgatója.

A MEGAKRÁN Nyrt stratégiai terveinek végrehajtásához a tőkepiaci jelenlét is jelentősen hozzájárult. Azt követően, hogy 2017-ben debütáltak a hazai vállalatok sikertörténeteit reflektorfénybe helyező BÉT50 kiadványban, az elsők között csatlakoztak a BÉT által meghonosított nemzetközi vállalkozásfejlesztési képzéshez, az ELITE Programhoz, majd elsőként pályáztak sikeresen a tőzsdei felkészülést elősegítő Mentor Program keretein belül. A társaság részvényeivel 2018 decemberében indult meg a kereskedés a BÉT középvállalatokra specializált piacán, a BÉT Xtenden, amellyel a Megakrán avatta fel az újonnan létrehozott platformot. A tranzakció egyben a Széchenyi Alapok tőzsdei bevezetést segítő alapja, a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap első befektetése is volt.

A MEGAKRÁN példaként szolgálhat a hazai középvállalatok számára, emellett kiválóan illusztrálja, hogy a tőkepiac, mint növekedési eszköz milyen mértékben segítheti elő egy társaság fejlődését. A vállalat a tőzsdére lépést megelőzően igénybe vette a BÉT által kialakított szolgáltatáspaletta szinte összes lépcsőfokát, majd elsőként jelentek meg a BÉT Xtend piacon – büszkék vagyunk arra, hogy a kategórialépés tekintetében is elsőként szakították át a célszalagot a középvállalati platform kibocsátói közül. A Budapesti Értéktőzsde minden kollégája nevében szeretnék gratulálni, egyben további sikeres növekedést kívánni a társaságnak!”

– mondta el Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.