Továbbra is borús hangulat mellett zajlik a kereskedés a világ tőkepiacain, amely elsősorban az immár több mint fél éve tartó orosz-ukrán háborúra és az ebből fakadó globális energiakrízisre, illetve az elszabadult inflációs környezetre vezethető vissza. A hónap során kiemelt figyelem övezte a befektetők részéről az amerikai jegybank, a Fed Jackson Hole-ban megrendezett konferenciáját, amelyen a jegybank elnöke, Jerome Powell is beszédet tartott a világgazdasági helyzet kapcsán. A beszéd elmaradt a befektetők várakozásaitól, a hatására további esés következett az amerikai piacokon.

A Budapesti Értéktőzsde első számú részvénymutatója, a BUX index az előző hónap záróértékéhez képest 0,2 százalékos pozitív elmozdulást követően, 41 877,2 ponton zárta az augusztust. Az index a legmagasabb értéket augusztus 11-én érte el, ekkor 44 149 ponton fejezte be a napot.

BÉT_augusztus_1.png

A hazai blue chipek forgalmi rangsorát augusztusban is az OTP Bank zárta az élen, a bankpapír a részvényszekció összforgalmának 53,1 százalékát adta, 111 milliárdos forgalommal, jelentős, 4,6 százalékos árfolyam-növekedés kíséretében. A második helyen a MOL végzett 49,6 milliárdos forgalommal, míg a harmadik helyet a Richter Gedeon szerezte meg, a gyógyszeripari társaság 41,3 milliárdos forgalmat produkált. A mid-capek között a 4iG és az ALTEO emelkedett ki a kibocsátói mezőnyből – míg az informatikai-távközlési társaság árfolyama 18,7, az energetikai vállalat árfolyama 10,8 százalékkal növekedett.

BÉT_augusztus_2.png

Az azonnali részvénypiacon augusztusban 209 milliárd forint értékben zajlott a kereskedés, amely átlagosan napi 9 milliárd forintnak felelt meg.

BÉT_augusztus_3.png

A befektetési szolgáltatók közül újfent a Wood&Company került fel az első helyre, a brókercég 120,5 milliárdos forgalmat produkált a hónapban. A második helyen a Concorde végzett 100,7 milliárdos forgalommal, míg a harmadik helyet az Erste Bank szerezte meg 66,3 milliárd forinttal.

BÉT_augusztus_4.png

Az árupiac forgalma augusztusban újra átlépte az 1 milliárd forintot – ez a csendesebb júliushoz képest 152 százalékos emelkedést jelent. A forgalom nagy részét, 52,7 százalékát a nagy olajtartalmú napraforgómag tette ki, míg a fenntartható takarmánybúza 33,7 százalékkal, míg az euró búza és a takarmánykukorica 8,9 és 4,8 százalékkal részesült a szegmens összforgalmából.