Novemberben remekül teljesítettek a világ vezető tőkepiacai. A meghatározó amerikai tőzsdeindexek, vagyis elsősorban az S&P 500, illetve a Nasdaq Composite fej fej mellett hagyták el régebbi csúcsértékeiket. A globális tőkepiaci forgatókönyv hosszú hónapok óta ismétlődő mintázatot követ, miközben sokan figyelmeztetnek a kockázatokra (bizonytalan brexit, európai lassulás, kínai elbizonytalanodás, kereskedelmi háború, hongkongi konfliktus), de a jó vállalati teljesítmények és az alacsony kötvénypiaci kamatok világában mégis nagyon hasítanak a részvénypiacok. Ráadásul a trend akár továbbra is fennmaradhat, hiszen a legtöbb jegybank a kamattartás, vagy akár a további kamatcsökkentés irányába léphet, és ebben a környezetben nemcsak az amerikai és a nyugat-európai részvények, de még olyan korábban elfeledett fejlődő piacok, mint a görög és az orosz is nagyon szépen drágulnak.

Magyarországon ráadásul nem pusztán az alapvetően támogató nemzetközi tőkepiaci hangulat, de az európai összehasonlításban is nagyon magas hazai növekedési szint is táplálhatta az optimizmust.

Novemberben a Budapesti Értéktőzsde indexe rekordot rekordra halmozott. A hónap egészét tekintve 42 180 pontról, 43 705 pontig lépett feljebb a tőzsdeindex, de közben november 25-én 44 314 pontos záróértéke is volt.

dec_01.png

Ami a Budapesti Értéktőzsde saját bejelentéseit illeti, a BÉT és a Richter Gedeon tőzsdei csengetéssel ünnepelte, hogy a gyógyszercég már 25 éve az egyik legnépszerűbb papír a parketten. Szintén örömteli tőzsdei hír volt, hogy novemberben minden eddiginél több, ezúttal 12 magyar cég csatlakozásával indulhatott el a BÉT ELITE Program új idénye.

A blue chipek közül ketten emelkedtek ki. Kiugróan teljesített az OTP, amely 5,3 százalékos havi áremelkedéssel, 14 290 forintig jutott (az eddigi történelmi rekordot jelentő egyedi kötés 14 380 forinton született). A bankpapír 96,1 milliárd forintos forgalommal ezúttal is vezette a forgalmi listát.

A növekedés mértékét tekintve a Richter Gedeon (54,2 milliárd forintos forgalom) még jobban belehúzott, 6,5 százalékos drágulással, 5815 forintig jutott. E két kimagasló teljesítmény mellett a MOL és a Magyar Telekom részéről már az alacsonyabb forgalom és a stagnáló árak is elegendőek voltak az új indexcsúcshoz.

dec_02.png

A kisebb forgalmú papírok közül ezúttal az Est Media informatikai cég foglalkoztatta a leginkább a befektetőket. A részvények milliárdos értékben cseréltek gazdát, és az árfolyam 7,8 százalékkal, 138 forintig drágult. Közben végre megszakadt a CIG Pannónia rossz sorozata is, több hónapnyi folyamatos áresés után, ebben a 30 napban a biztosító részvénye már 15,9 százalékkal felfelé korrigált.

A novemberi, 227,1 milliárd forintos összesített kereskedési érték a megelőző hónap
219 milliárd forintos szintje felett alakult kicsivel, ám az egy évvel korábbi, 348,8 milliárd forintos szintet nem érhette el. Igaz, azt érdemes hangsúlyozni, hogy a bázis egészen kiugróan magasra sikerült, a november hozta tavaly az év egyetlen egymilliárd euró feletti havi forgalmát.

A 11,4 milliárd forintos novemberi napi átlagos forgalom felülmúlta a megelőző hónap kerek 10 milliárd forintos egy napra jutó kereskedési értékét, de a bázis 17,4 milliárd forintos értékét nem tudta megközelíteni.

dec_03.png

A befektetési szolgáltatók versenyében a Wood&Company megint aranyéremmel zárt, ezúttal 124,4 milliárd forintos duplikált kereskedési érték kellett ehhez. A Concorde Értékpapír
106,1 milliárd forintos forgalommal második lett, míg az Erste 90,8 milliárd forintot kereskedett össze, ami most a bronzéremhez volt elég.

dec_04.png