A nemzetközi tőkepiacokon ebben a hónapban vegyes hangulat uralkodott. Míg Ázsiában elsősorban az ingatlanfejlesztő mamutcég, az Evergrande csődeljárása és az abból következő, a teljes kínai ingatlanpiacra kiható bizonytalanság intették óvatosságra a befektetőket, az amerikai tőzsdéken a főbb indexek októberben több helyen rekordot produkáltak, az S&P 500 például történelmi csúcson zárt október utolsó napjaiban.

A Budapesti Értéktőzsde fő részvényindexe, a BUX index hónapról hónapra tovább erősödik. A havi záróértéket tekintve az október újabb rekordot hozott – 54 198 ponton zárt az index, amely 2,5 százalékos növekedést jelent szeptemberhez képest. A legmagasabb napi záróértéket – 55 254 pontot – október 22-én érte el a mutató.

forgalmi_riport_202111_1

Az azonnali részvénypiac forgalmában összességében extra emelkedés mutatkozott az előző hónaphoz képest, 470 milliárd forinttal végzett, melyből fix kötés 263 milliárd forint, így összességében napi 22 milliárd forintos átlagforgalmat jelent.

forgalmi_riport_202111_2

A BÉT részvénypiaci forgalmának 76,7 százalékát az OTP adta – a társaság forgalma 360,7 milliárd forintot tett ki, melyből fix kötés 263 milliárd forint. Az OTP-t ezúttal is a MOL és a Richter követte, 11,2, illetve 7,9 százalékkal részesedve az összforgalomból. Érdemes megemlíteni a PannErgy erős formáját – a forgalmi rangsorban 5. helyen záró energetikai társaság árfolyama több mint 20 százalékos pluszban zárta a hónapot.

forgalmi_riport_202111_3

Tovább bővült a kibocsátók listája októberben: a NAP Nyrt. részvénybevezetésével egy újabb iparág, az alternatív energiaszektor is megjelent a BÉT középvállalati piacán, a BÉT Xtenden. A középvállalati réteg egy kiemelt eseményen is képviseltethette magát – a BÉT ismét megrendezte nagyszabású szakmai konferenciáját, a BÉT50 konferenciát, amelynek keretében bemutatta a hatodik BÉT50 kiadványt, újabb ötven tőzsdeérett középvállalat sikertörténetével.

Az áruszekció kiemelkedő hónapot zárt – összforgalma a piac újjáéledése óta először lépte át az 1 milliárd forintot, 124 százalékos növekedést produkálva szeptemberhez képest. A határidős gabona forgalmának 94,9 százalékét a takarmánykukorica, míg 5,1 százalékát a napraforgómag tette ki.

A befektetési szolgáltatók közül októberben az OTP bonyolította a legnagyobb forgalmat összesen 550 milliárd forinttal, a második helyen a Wood végzett 104 milliárddal, míg a harmadik helyen a Concorde zárt 99,5 milliárdos forgalommal.

forgalmi_riport_202111_4