A BÉT Mentor Programja keretében 22 771 500 forintnyi, 50 százalékos intenzitású, vissza nem térítendő támogatást kapott az OXO Technologies Holding Zrt. Ezzel a Megakrán Nyrt., a DM-KER Nyrt. és a Gloster Nyrt. után negyedik cégként jutott a kis- és középvállalatok tőzsdei megjelenéséhez szükséges, felkészülést segítő támogatásához.

Az OXO Csoport technológiai befektetőként 2014 óta aktív a hazai és régiós piacon. Az OXO Technologies Holding Zrt. 2020 januárjában jött létre, amely a teljes cégcsoport eddigi sikeres technológiai befektetési portfólióját és aktuális befektetői körét fogja össze. A cég jelenlegi, mintegy 15 technológiai befektetésből álló portfóliója döntőrészt a nemzetközi piacon innovatív megoldásokat nyújtó vállalkozásokból áll, amelyek az adatelemzések és egyéb adat alapú szolgáltatások, a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság, a vállalati megoldások és felhő alapú szolgáltatások, valamint a pénzügyi tranzakciók és elektronikus kereskedelem területén aktívak.

A vállalatcsoport 2019-ben bekerült a BÉT által minden évben összeállított, BÉT50 – Ötven hazai vállalat sikertörténete című, a dinamikusan növekvő hazai középvállalatokat bemutató kiadványba. Emellett 2020 májusában a BÉT zártkörű, a hazai feltörekvő vállalatokat és a potenciális befektetőket megszólító rendezvényén, a BÉT Xmatch-en is részt vettek. A további növekedést új befektetéseken és akvizíciókon keresztül, illetve a kkv-szektorra specializált platformra, a BÉT Xtendre való belépése során tervezett további tőkebevonás révén tervezik megvalósítani.

Stratégiai jelentőséggel bír számunkra a BÉT támogatása, mert meggyőződésünk, hogy a tervezett BÉT Xtend bevezetésünkkel és későbbi tőzsdei ambícióinkkal olyan utat járhatunk be, amely a hazai feltörekvő technológiai vállalkozások számára általában is új lehetőségeket teremthet. A nemzetközi piacokon, de már a régióban is egymásra tudtak találni a nyilvános tőkepiacok és a technológiai sikercégek, mindannyiunk érdeke, hogy erre itthon is egyre több példa adódhasson. A Mentor Program keretében megszavazott bizalom egyrészt a saját, céges üzleti stratégiánk megerősítése, de egyben visszaigazolás számunkra abban is, hogy érdemes lehet ezt az utat további, akár egyedi technológiai projektek számára is kitaposni”

– mondta el dr. Oszkó Péter, az OXO Technologies Holding igazgatóságának elnöke. 

A BÉT Mentor Programról 

Alapos szakmai előkészítő szakaszt követően 2017 decemberében került aláírásra a támogatási szerződés a BÉT és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) között az európai uniós GINOP forrásból megvalósítható Mentor Programról. Ennek tükörprojektjéről, a KMR térségbeli cégek számára nyújtható támogatások érdekében is megkezdődtek az egyeztetések, majd 2017 végén a BÉT benyújtotta támogatási kérelmét az NGM felé. Szerződéskötésre a Pénzügyminisztérium és a BÉT között 2019. januárjában került sor. Ennek eredményeként 2018-tól a GINOP program keretében, 2019-től pedig már Közép-magyarországi régiós hazai kis- és középvállalatok is támogatásért fordulhatnak a BÉT-hez 2022. év végéig az ELITE Program, illetve a tőzsdei megjelenés felkészülési költségeinek teljes vagy részleges támogatása érdekében a kkv-k. A BÉT Mentor Program kifejezetten azon vállalkozásokra fókuszál, amelyek felkészítésüket követően alkalmasak lehetnek a tőzsdei bevezetésre, illetve vonzó befektetési lehetőséget jelenthetnek a hazai intézményi vagy egyéni tőkebefektetők számára. 

A Mentor Programban korábban részt vevő társaságok – a Megakrán Nyrt., a DM-KER Nyrt. és a Gloster Nyrt. – mindegyike bevezette részvényeit a támogatás elnyerését követően a BÉT középvállalati platformjára, a BÉT Xtendre, ahol összesen mintegy 2,8 milliárd forint értékben vontak be külső forrást. A három vállalat jelenleg közel 200 munkavállalót foglalkoztat, árbevételük a 2019-es évben csaknem 14 milliárd forintot tett ki.