Lezajlott az őszi időszak második kereskedésindító csengetése a Budapesti Értéktőzsdén. A mai naptól forognak a NAVIGATOR Investments papírjai a BÉT középvállalatokra specializált platformján, a BÉT Xtenden. A tradicionális csengetési ceremónián Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója, Jutasi Zoltán, a NAVIGATOR Investments igazgatóságának elnöke, valamint Parádi-Varga Tamás, a tőzsdére lépést tanácsadói minőségben támogató SPB Befektetési Zrt. vezérigazgatója is részt vett.

A csengetés keretein belül a társaság 340.100 darab, egyenként 1 000 forint névértékű, dematerializált törzsrészvényét vezették be a BÉT Xtend piacra.

Az 1995-ben alapított NAVIGATOR ipari befektetésekkel, vállalatfinanszírozással és stratégiai menedzsmenttel foglalkozik. Szolgáltatásaikkal kezdetben leginkább informatikai vállalkozásokat céloztak meg, mára azonban a fókusz az ipari-, termelő- és szolgáltatói szegmensre helyeződött át. A társaság portfóliója többek között a faipar, a fémszerkezet gyártás, valamint a szerszám- és alkatrészgyártás területén aktív cégeket foglal magába. A NAVIGATOR látókörébe elsősorban olyan vállalkozások kerülnek, ahol az alapító nem talál megoldást a generációváltás problémájára és az emiatt szükségessé váló tulajdonosi szerkezet átalakítására.

A társaság tőzsdei megjelenését átgondolt építkezés előzte meg – sikeresen pályáztak támogatásért a Budapesti Értéktőzsde és a Pénzügyminisztérium közös, európai uniós forrásból megvalósuló Mentor Programjában, amely a tőzsdei megjelenéshez nyújt financiális és szakmai segítséget, emellett részt vettek az idén júniusban tartott BÉT Xmatch rendezvényen is, ahol számos befektető előtt prezentálták tőzsdére lépéssel kapcsolatos terveiket.

A társaság emellett több éve aktív szerepet vállal a BÉT hazai tőkepiac fejlesztésére irányuló törekvéseinek megvalósításában. 2018-ban, a Random Capital kizárólagos partnereként bekerültek a BÉT Xtend piachoz kapcsolódó Kijelölt Tanácsadói körbe, ahol 2021 óta immár önálló akkreditációval rendelkeznek. Ennek keretében a NAVIGATOR számos társaság tőzsdei bevezetését, részvénykibocsátását és tőkeemelését menedzselte és menedzseli ma is.

Kijelölt Tanácsadóként már a kezdetektől fogva láthattuk a BÉT Xtend piac előnyeit, a tőzsdei jelenlétben rejlő lehetőségeket. Nem volt kérdés, hogy előbb-utóbb a nyilvános működés felé kell kormányozni a NAVIGATOR Csoportot. Számunkra ugyanis az, hogy a piaci körülményekhez képest előnyösebb feltételek mellett tudunk forráshoz jutni a tőzsdén, fontos segítséget jelent az akvizíciós stratégiánk végrehajtásához. Céljaink között szerepel a Standard kategóriába történő feljutás is. A NAVIGATOR csapatával azon leszünk, hogy ezek ne csak célok, hanem elért mérföldkövek legyenek. Ezúton is szeretném megköszönni a kollégák, valamint a tanácsadóink magas színvonalú munkáját, valamint a Budapesti Értéktőzsde munkatársainak közreműködését és az évek óta tartó partneri kapcsolatot.”

– mondta el a tőzsdére lépés kapcsán Jutasi Zoltán, a NAVIGATOR Investments alapítója, a társaság igazgatóságának elnöke.

A NAVIGATOR Investments évek óta a hazai tőkepiaci ökoszisztéma aktív, meghatározó szereplője, amely az elmúlt években kiemelkedő tudást halmozott fel Kijelölt Tanácsadóként. Meggyőződésem, hogy mindezen tapasztalatok értékesek lesznek ahhoz, hogy kibocsátóként is eredményesek legyenek. Ezúton gratulálok a tőzsdére lépéshez és további sikeres növekedést kívánok!”

– tette hozzá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

Miért kell a középvállalatoknak a tőkepiac, a nyilvános megjelenés?

A hazai kis- és középméretű vállalatok külső finanszírozási szerkezete többnyire hitelen alapul. Az utóbbi években európai uniós kezdeményezések révén lehetőség nyílt középvállalatoknak tőkeágon forráshoz jutni különböző kockázatitőke-alapokon keresztül. Mégis, számos középvállalat nem szívesen von be olyan tulajdonosokat, akik aktívan részt szeretnének venni a cég mindennapi működésében, ahogyan az a kockázatitőke-befektetéseknél jellemző. A nyilvános működés lehetővé teszi, hogy a tőkebevonás során a vállalat egy szórtabb befektetői szerkezetet építsen ki, és a tulajdonosi irányítást csak az általa meghatározott mértékben adja át az új befektetőknek, ehhez nyújt segítséget a BÉT Xtend.